Terreurdreiging: vaker agent met mitrailleur

26 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Vanwege de terreurdreiging gaat de Nationale Politie in korte tijd honderdvijfitg specialistische schutters opleiden. Samen met de driehonderd schutters die er al zijn, vormen ze een nieuwe, zelfstandige bewakingseenheid.

Het is de bedoeling dat deze niet alleen gebouwen en objecten gaan bewaken, maar ook worden ingezet om te surveilleren in bijvoorbeeld winkelcentra of op treinstations, zegt woordvoerder Peter van Pelt van de Nationale Politie dinsdag.

Meer kogels

Volgens hem ‘was de uitbreiding van het aantal schutters al gepland’. Dat heeft vooral te maken met de nasleep van de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar, waarbij 130 doden vielen. ‘Hierdoor is de situatie veranderd, en wordt hun opleiding versneld.’

Sinds 2008 heeft de politie gespecialiseerde schutters in dienst, die naast hun gewone dienstwapen ook beschikken over een machinepistool (MP5). Daarmee kan verder worden geschoten, en bovendien telt het wapen meer kogels, schrijft het AD. ‘Het zou kunnen dat burgers van deze wapens schrikken, maar we leven in andere tijden. ‘Het uiteindelijke doel is dat ons land veilig is voor iedereen,’ aldus de woordvoerder in de krant.

De agenten worden opgeleid in Ossendrecht en krijgen de beschikking over extra materiaal. Het gaat onder meer om scherfwerende helmen, zware kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

Geweld

De zwaarbewapende agenten zijn vandaag al te zien bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, dat deze dagen het decor is van topoverleg over de migratiecrisis tussen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Het gaat hier om een ‘defensieve rol’, indien de agenten te maken krijgen met geweld.

De echte actie komt uiteindelijk van eenheden die deel uitmaken van de Dienst Speciale Interventies als arrestatieteams. Deze Dienst kan wapengevaarlijke of van terrorisme en grof geweld verdachte mensen oppakken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.