‘Stichting die hulp biedt in azc’s sympathiseert met jihadisten’

19 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Tweede Kamer en politie maken zich zorgen over de islamitische stichting Al-Ighaatha. De stichting bezoekt asielzoekerscentra in Nederland en België om materiële en financiële hulp te bieden, maar Al-Ighaata sympathiseert ook met jihadisten en verspreidt video’s waarin het martelaarschap wordt verheerlijkt.

Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Al-Ighaatha bezocht al asielzoekerscentra in Brussel, Haarlem en Zutphen om asielzoekers van voedsel en andere materiële steun te voorzien. De stichting ziet het als een ‘islamitische plicht’ om moslims te ondersteunen. Al-Ighaatha is Arabisch voor ‘de redding’.

Video

Het vrijwilligerswerk dat ze uitvoeren, beschrijven zij via hun Facebook-pagina – die wordt gevolgd door meer dan 3.000 mensen – als ‘een druppel op de gloeiende plaat’. De stichting wil dat moslims die in Europa aan zijn gekomen ‘de ware islam weer gaan praktiseren’, want dan krijgt de moslimgemeenschap haar ‘glorie, eer en macht terug’.

Al-Ighaatha zet sociale media in om mensen te werven voor de stichting, maar verspreidde daarop ook een video waarin het martelaarschap wordt verheerlijkt. Ook hebben zich jihadsympathisanten bij de stichting gevestigd. De teruggekeerde Syriëganger Jordi de J. en andere jihadsympathisanten zijn actief betrokken bij Al-Ighaatha.

Gevangenen

Naast de steun voor vluchtelingen, worden ook terrorismegevangenen financieel ondersteund. ‘Om meer bestedingsruimte te bieden’, zegt de stichting zelf. Al-Ighaatha zou onder anderen Mohammed B. en Azzedine C. hebben geholpen, al ontkent de stichting dat zelf tegen het dagblad. Al-Ighaatha zegt te collecteren voor de moslimgevangenen omdat ze ‘zonder enige vorm van duidelijk bewijs’ zijn opgepakt door ‘de vijanden van Allah’.

De activiteiten van de Al-Ighaatha worden in de gaten gehouden. Na vragen van NRC heeft de stichting alle uitingen die wijzen op sympathie voor jihadisme verwijderd van de sociale media-kanalen.

De politie gaat een strafrechtelijk onderzoek starten en ook in de Tweede Kamer wordt met lede ogen gekeken naar de activiteiten. Een meerderheid wil dat de stichting niet meer in asielzoekerscentra mag komen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers is minder bezorgd. ‘Zieltjes winnen mag, zolang de vluchtelingen dit niet als ongewenst ervaren’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.