Oud-politicus D66 gaat artsen beoordelen bij euthanasie

18 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Jacob Kohnstamm is vanaf 1 april 2016 de nieuwe voorzitter van de Regionale Toetsingscommisies Euthanasie (RTE’s). Hij is benoemd door minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid en Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie.

De keuze voor Kohnstamm is opvallend, aangezien hij in het verleden voorzitter was van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De NVVE is in Nederland de meest invloedrijke vereniging op het gebied van vrijwillige levensbeëindiging die al jaren pleit voor ruimere euthanasiewetgeving met meer rechten voor patiënten.

Ook is hij sinds 2002 lid van het bestuur  van de World Federation of Right to Die Societies, een federatie die andere internationale organisaties met elkaar in contact brengt om samen te strijden voor individueler burgerrecht op het gebied van euthanasie. Namens D66 was Kohnstamm Kamerlid en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Curieus

In Nederland heerst al jaren een kloof tussen verenigingen die pleiten voor ruimere euthanasiewetgeving en artsen. De laatste groep wil niet verplicht zijn om een patiënt te laten sterven, als die niet meer wil leven. De dokters willen zelf kunnen bepalen of en hoe ze meewerken aan euthanasie.

De wet schrijft voor dat euthanasie strafbaar is, maar onder bepaalde omstandigheden mag worden uitgevoerd: als er sprake is van een ondraaglijk en uitzichtloos lijden en er geen alternatieven zijn. Begin januari bleek dat 70 procent van de artsen soms druk ervaart om euthanasie uit te voeren.

Handreiking

Anderhalve week geleden presenteerde de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en de artsenfederatie KNMG een handreiking waarin stond dat een schriftelijke wilsverklaring voor dementiepatiënten kan volstaan voor euthanasie.

De handreiking geldt voor patiënten die in een vergevorderd stadium van dementie zitten. Zij hoeven de wilsverklaring niet langer mondeling te bevestigen – waar dat voorheen wel nodig was. Veel artsen weigerden om euthanasie toe te passen als de patiënt zijn wilsverklaring niet meer kon communiceren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.