‘Onaanvaardbaar plan’: wat Samsom eerder zei over migratie

28 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het is minder dan een jaar geleden dat VVD-Kamerlid Malik Azmani met een plan kwam dat een einde moest maken aan de stroom migranten naar Europa. De voorstellen leidden tot flinke kritiek, ook van PvdA-zijde. Hoe anders is dat nu?

Asielzoekers in het Midden-Oosten moeten worden opgevangen in eigen regio, was een van de punten uit het plan-Azmani, dat op zondag 22 maart werd gepresenteerd – en onmiddellijk voor verdeeldheid in de regeringscoalitie met de PvdA zorgde.

Afschuw

‘Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren maken we asielaanvragen in Europa overbodig,’ aldus het VVD-Kamerlid. De buitengrenzen van de Europese Unie moeten worden gesloten, en asielzoekers mogen alleen nog op uitnodiging naar Europa reizen. Alleen mensen van buiten het continent die écht bescherming nodig hebben – omdat hun leven in het land van herkomst in gevaar is door oorlog of vervolging – komen in aanmerking voor asiel in Europa.

Coalitiegenoot Diederik Samsom sprak zijn afschuw uit. ‘Dit asielplan van de VVD is volstrekt onaanvaardbaar,’ sprak hij dezelfde avond nog. Dit ‘druist in tegen de internationale solidariteit en de barmhartigheid waar wij voor staan. Het is bovendien in strijd met vele internationale verdragen. Dit gaan we niet doen dus,’ schreef de PvdA-voorman op Facebook.

Bootjes

Vluchtelingen, opgevangen in het Midden-Oosten, moeten de kans krijgen om daar asiel aan te vragen voor Europa: uit ‘humanitaire’ redenen: het moet worden voorkomen dat ze in bootjes stappen naar de EU. En vluchtelingen in de regio moet meer perspectief worden geboden. Het kabinet presenteerde dit EU-asielsysteem-plan later in een brief.

Dat was in september. Een paar maanden later, 30 december, zei Samsom nog dat Nederland in staat is om ‘200.000 vluchtelingen’ op te nemen. Dat is op een ‘bevolking van zeventien miljoen mensen ‘een overzichtelijke hoeveelheid‘.

Het beheersen van de migrantenstroom naar Europa (veelal vanuit Turkije en Noord-Afrika) is daarom de belangrijkste opdracht voor de politiek, aldus Samsom. Volgens hem moet dat vooral gebeuren door de Syrische burgeroorlog te stoppen.

Veerboot

Maar een bezoek aan het Turkse Izmir, waar veel migranten zich voor de overtocht verzamelen, heeft hem klaarblijkelijk aan het denken gezet. Zijn ‘oplossing’  voor het migratievraagstuk – in samenwerking met premier Mark Rutte (VVD) bestaat er nu – vanaf donderdag dus –  uit dat dat migranten in Griekenland moeten worden teruggestuurd naar Turkije.

Met ‘de kerende veerboot terug: binnen enkele dagen moeten ze worden teruggebracht, en opgevangen in kampen, die worden gefinancierd door EU. Per jaar mogen er van Samsom 150.000 tot 250.000 migranten legaal naar Europa reizen.

Er komt een keer een eind aan onze barmhartigheid, vindt Samsom nu. Vorig jaar had alleen al Duitsland meer dan een miljoen vreemdelingen te verwerken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.