‘Nederlandse vrouwen voelen zich onveiliger na aanrandingen Keulen’

16 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Nederlandse vrouwen voelen zich minder veilig na de berichtgeving over de massa-aanrandingen in Keulen. Veertig procent van de Nederlandse vrouwen tussen 18 en 40 jaar voelt zich minder veilig.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder meer dan 1.000 Nederlandse vrouwen, meldt het AD zaterdag. Een derde van de vrouwen is banger dan voorheen om zelf slachtoffer te worden van seksueel geweld.

Afkomst

Bij de steekproef werd vrouwen gevraagd naar hun ervaringen en hun veiligheidsgevoel over de gebeurtenissen in Keulen. Daarbij werd niet gevraagd naar de etnische afkomst van daders.

De helft van de ondervraagde vrouwen geeft aan wel eens seksueel getinte opmerkingen te hebben gekregen, vooral in de publieke sfeer, zoals tijdens het uitgaan. Dit gebeurt vaker in de stad dan op het platteland.

Bijna vier op de tien vrouwen zegt ooit slachtoffer te zijn geweest van ongewenste handtastelijkheden. Eén op de zes vrouwen zegt wel eens tot seks te zijn gedwongen of te zijn verkracht. Dat laatste gebeurt vaker in de privésfeer dan in de openbare ruimte.

Een derde van de vrouwen geeft aan na berichtgeving over Keulen en de migratiecrisis banger te zijn om ook slachtoffer te worden. Hoewel het grootste gedeelte, 69 procent, aangeeft zich niet anders te zijn gaan gedragen, doet 31 procent dat wel. Deze vrouwen vermijden vaker risicovolle plekken of gaan minder vaak alleen over straat.

Ook zegt een klein deel van de vrouwen zichzelf nu te bewapenen: 1 op de 25 vrouwen zegt nu vaker een verdedigingswapen zoals pepperspray bij zich te dragen. Vorige week werd al bekend dat de Duitse handel in pepperspray floreert, na ‘Keulen’.

Daders

Ondertussen verloopt de zoektocht naar de daders in Keulen nog altijd stroef. Terwijl het aantal aangiftes oploopt, heeft de Keulse politie tot dusver dertien mannen opgepakt. Alle verdachten komen uit Noord-Afrikaanse landen. Vijf van hen zitten nog vast op verdenking van diefstal. De autoriteiten zijn nog op zoek naar een groot aantal andere daders.

De Keulse politie heeft donderdag het publiek om hulp gevraagd bij de zoektocht en looft daarbij fikse beloningen uit. Tips die naar de daders leiden kunnen 10.000 euro opleveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.