Kabinet negeert hogere asielprognose: ‘Maatregelen zullen werken’

21 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens een prognose van ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie komen er dit jaar meer dan 90.000 migranten Nederland binnen. Toch blijft het kabinet vasthouden aan de komst van 58.000 asielzoekers in 2016.

De regering gaat ervan uit dat de maatregelen die worden genomen in de migratiecrisis een afschrikkend effect zullen hebben op de asielstroom, schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Het beleid moet ertoe leiden dat de instroom substantieel afneemt, en zeker niet groeit.’

Waarschuwing

Eerder deze week kwam de ambtelijke prognose in handen van actualiteitenprogramma Nieuwsuur. Omdat de gewogen raming van de ambtenaren nogal afwijkt van de officiële verwachting van het kabinet vroeg de Kamer de staatssecretaris om opheldering, en maakte Dijkhoff donderdag de prognose openbaar.

Daarin staat dat het getal van 93.600 asielzoekers in 2016 een ‘gewogen gemiddelde’ is van een reeks scenario’s. De prognoses variëren van 45.000 tot 114.000 asielzoekers die in 2016 naar Nederland komen.

De ambtenaren waarschuwen dat het hoogst onzeker is dat internationale afspraken en maatregelen in de migratiecrisis daadwerkelijk effect zullen hebben. Ze schrijven dat ‘alleen onorthodoxe maatregelen van lidstaten aan de buitengrenzen van Europa om illegale migratie tegen te gaan een dempend effect op de instroom in Noord-West Europa kunnen hebben.’

Maatregelen

Toch noemt Dijkhoff het bijstellen van de verwachting naar 58.000 nog altijd ‘reëel.’ Een van de maatregelen die de instroom moet afzwakken is de Europese deal met Turkije. In ruil voor drie miljard euro heeft Turkije beloofd meer migranten op te vangen en te voorkomen dat ze naar Europa reizen. De deal is nog altijd niet definitief, onder meer omdat de EU moeite heeft om het beloofde geld bijeen te krijgen.

Oppositiepartijen D66 en CDA denken dat de lage schatting is ingegeven door politieke motieven. Zo benadrukte D66-leider Alexander Pechtold dat het kabinet nu minder geld voor asielopvang hoeft te begroten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.