‘Jitse Akse met wapens en zak over zijn hoofd weggesleept’

19 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De ex-militair Jitse Akse is met veel machtsvertoon zijn schuilplaats in Arnhem ‘uitgesleept’. Een arrestatieteam richtte wapens op hem en hij zou een zak over zijn hoofd hebben gekregen.

Dat zeggen althans vrienden en de advocaat van Akse, meldt De Leeuwarder Courant.

Geweld

‘Justitie heeft hem in groot gevaar gebracht,’ zegt Mireille Grinwis-Veldman, de advocaat van de ex-militair die in Syrië een aantal leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zou hebben gedood en daarvoor vorige week woensdag werd opgepakt. Hij vocht aan de zijde van de Koerdische YPG.

‘Volgens de geweldsinstructie is de volgende fase het werkelijk schieten, en dat op basis van een dossier met twee interviews,’ zegt zijn advocaat. ‘Hij is zich rotgeschrokken’.

Ook hekelt zij het feit dat de aanhouding van Akse wereldnieuws is geworden. Zijn leven zou daardoor op het spel staan. ‘Justitie heeft hem in groot gevaar gebracht,’ aldus Grinwis-Veldman. Hij staat nu internationaal bekend als Nederlander die met de Koerdische YPG heeft gevochten en IS-leden heeft gedood.

Steun

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat Akse door een arrestatieteam is opgepakt. Een arrestatieteam wordt ingezet bij ‘levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden’, zoals een gijzeling of de arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte.

Het OM kan zich verder niet vinden in de beschuldiging van Akses advocaat. ‘Dit is echt helemaal onzin. Er is een onderzoek gestart tegen Akse en nu wordt onderzocht wat er is gebeurd en waar hij betrokken bij is geweest,’ zegt een woordvoerder van het OM. Mogelijk kan Akse vervolgd worden voor moord.

Intussen blijft Akse steunbetuigingen ontvangen, voornamelijk via internet. Akse is in afwachting van het onderzoek vrijgelaten, op voorwaarde dat hij zijn paspoort zou inleveren. Daarmee wilde justitie voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië zou afreizen. De voormalige militair vocht van februari tot en met november in Rojava, in het noorden van Syrië.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.