Inwoners Geldermalsen mogen niet spreken bij azc-bijeenkomst

20 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Inwoners van Geldermalsen die volgende week dinsdag een raadsvergadering willen bezoeken, moeten zich daarvoor aanmelden. De raadsvergadering staat volledig in het teken van een evaluatie van de rellen op 16 december naar aanleiding van de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum.

Volgende week dinsdag bespreken raadsleden wat er precies misging tijdens de ongeregeldheden en waarom dat gebeurde, staat vermeld op de website van de gemeente. Bij de vergadering zijn inwoners welkom, mits ze zich van tevoren aanmelden. Zij mogen echter geen inbreng hebben in het debat – alleen raadsleden en collegeleden zullen aan het woord komen.

Alleen inwoners van Geldermalsen zijn welkom bij de informatieavond van dinsdag. Zij moeten zich kunnen legitimeren bij de ingang. Op die manier probeert de gemeente inwoners uit andere steden buiten de deur te houden.

Slagveld

Bij de bijeenkomst op 16 december moest de raadszaal worden ontruimd, nadat er buiten het gemeentehuis rellen en gevechten waren uitgebroken. Boze burgers veroorzaakten een slagveld waarbij blikken bier en bakstenen door de lucht vlogen. Zij probeerden ook om het stadhuis binnen te dringen. Omwonenden trokken de vergelijking met een oorlogsgebied.

Het oude voorstel om 1.500 asielzoekers onder te brengen werd van tafel geveegd na de rellen. ‘We blijven wel de behoefte voelen om een bijdrage te leveren aan een oplossing voor de vluchtelingen, maar hoe en wanneer komt later,’ zei burgemeester Miranda de Vries (PvdA) destijds.

Aflasting

Een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch liep maandagavond flink uit de hand. Ongeveer duizend betogers maakten hun ongenoegen kenbaar – een aantal van hen op zeer agressieve wijze. Daarbij werd de politie bekogeld met vuurwerk, eieren en houtblokken.

Mede door de rellen in Heesch heeft de gemeente van Ede een informatiebijeenkomst voor donderdag afgelast. Volgens de gemeente is het onder de huidige omstandigheden ‘kennelijk niet meer mogelijk’ om burgers te betrekken bij een bijeenkomst over de komst van asielzoekerscentra.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.