‘In 2015 ruim 8.000 incidenten in asielzoekerscentra’

30 januari 2016Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Vorig jaar zijn er ruim 8.000 incidenten geweest in asielzoekerscentra. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014.

Dat blijkt uit een rapport dat het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft opgesteld naar aanleiding van een Wob-verzoek van onder meer GeenStijl.

Huisregels

De cijfers zijn gebaseerd op meldingen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en zijn wel verwerkt in een summier rapport. Het ministerie geeft dus niet de ruwe cijfers vrij.

Het ministerie zegt zaterdag naar aanleiding van het rapport dat er 1300 meldingen geregistreerd zijn van fysieke agressie op en rond opvanglocaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om ‘schoppen en slaan’. Ook werden er 369 ‘zelfdestructieve acties’ geteld. Hieronder vallen onder meer hongerstaking en zelfverminking.

Het COA registreerde in 2015 ruim 8.000 meldingen van ‘incidenten’. Bij 5.000 gevallen ging het om overtredingen van de huisregels van het COA.

In de huisregels staat bijvoorbeeld dat de kamer schoongehouden dient te worden, maar ook dat discriminatie, intimidatie en wapens niet zijn toegestaan in de asielopvang. Het verschil in deze ‘incidenten’,  wordt in het rapport niet nader gespecificeerd.

Naast de meldingen van het COA, heeft de politie 4460 incidenten geregistreerd. Dit komt neer op ruim de helft van de COA-geregistreerde incidenten. In 2015 nam het aantal asielzoekers ook drastisch toe: het aantal asielzoekers in opvanglocaties van het COA steeg van 25.000 in begin 2015 tot ruim 47.000 in december van dat jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.