Hachchi zaait meer verwarring met verklaring over wachtgeld

25 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Het vertrekkend D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi heeft met een verklaring duidelijkheid willen geven omtrent ‘gerezen vragen’. Maar de verklaring roept meer vragen op dan dat hij antwoorden geeft.

Hachchi laat in de verklaring weten de commotie over haar vertrek ‘te betreuren’. Ze wilde daarom met deze verklaring ‘een aantal gerezen vragen beantwoorden’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Positieve keuze

Maar veel duidelijkheid geven die ‘antwoorden niet’. Hachchi zegt dat haar vertrek is ingegeven door ‘een positieve keuze om een bijdrage te leveren aan de campagne van Clinton en te leren van internationale politiek.’

Die omschrijving zou prima passen bij het lopen van een stage in het buitenland. De vraag is dan ook of Hachchi betaald krijgt voor de functie in het campagneteam van Clinton.

Wachtgeld

Die vraag wordt niet beantwoord. Wel eindigt het ex-Kamerlid met een geheimzinnige verklaring omtrent haar wachtgeld. ‘Wassila Hachchi streeft ernaar af te kunnen zien van wachtgeld, zodra zij een arbeidscontract heeft getekend.’

Hachchi ziet dus niét af van wachtgeld, maar laat haar uitkering afhangen van een eventuele toekomstige betaalde functie. Of die betaalde functie wordt uitgevoerd ten dienste van Hillary Clinton, blijft onduidelijk. Een woordvoerder van D66 zegt dat ‘Hachchi ons heeft laten weten dat het om een betaalde functie gaat’.

Rehwinkel-affaire

Met de mysterieuze verklaring begint het vertrek van Hachchi steeds meer te lijken op de affaire rond de voormalige Groningse burgemeester Peter Rehwinkel. De PvdA’er zei naar Barcelona te vertrekken voor een betaalde baan, maar deze ging uiteindelijk niet door. Na landelijke commotie beloofde Rehwinkel de eerste drie maanden wachtgeld terug te storten.

Hachchi kwam in 2010 op nummer 6 binnen op de lijst van D66. In het volgende kabinet zakte ze naar plek 12. Haar plek in de Kamer zal nu woorden opgevuld door de D66-fractievoorzitter in Rotterdam: Salima Belhadj.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.