Directeur Sociale Verzekeringsbank ontslagen om pgb-affaire

22 januari 2016Leestijd: 1 minuut

De directeur van de Sociale Verzekeringsbank, Nicoly Vermeulen, wordt per 1 februari ontslagen. Dit is besloten in overleg met de bestuurder.

Dat meldt de NOS vrijdag.

Problemen

Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken, Jetta Klijnsma (PvdA), is de SVB de afgelopen jaren met ‘zwaarwegende problemen’ geconfronteerd. Klijnsma wijst op de invoering van het nieuwe pgb-systeem waarvoor de SVB de uitbetaling moest verzorgen.

Volgens Klijnsma heeft een nieuwe fase ‘nieuw leiderschap’ nodig. Ze spreekt wel waardering uit voor Vermeulen die sinds 2012 leiding gaf aan de SVB. José Lazeroms, lid van de Raad van Bestuur van het UWV, zal tijdelijk de taken van Vermeulen overnemen.

De SVB kwam vorig jaar onder vuur omdat het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten fout liep. Het pgb is in werkelijkheid een uitkering aan zorgbehoevenden waarmee zij hun zorg zelf kunnen inrichten. Maar vanwege fraude en misbruik wordt het pgb sinds 1 januari vorig jaar niet meer aan de cliënten, maar rechtstreeks aan de zorgverlener uitbetaald door de SVB.

Maar de uitbetaling verliep vaak traag zodat hulpverleners vaak maanden op hun geld moesten wachten. Dat het mis ging met de uitbetaling van de pgb’s is opmerkelijk te noemen. De overheid heeft zeer riant de tijd gehad om een en ander voor te bereiden. Al in 2012 is tot de systeemwijziging besloten. De problemen zouden intussen zijn verholpen. Ruim 95 procent van de aanvragen wordt binnen tien dagen uitbetaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.