Debat Van der Steur: kwestie-Maat is ‘gênante vertoning’

20 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Blijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) overeind? Dat is de vraag in het Kamerdebat over de kwestie rond patholoog-anatoom George Maat.

Professor Maat, die onderzoek deed naar slachtoffers van de rampvlucht MH17, hield in april vorig jaar een lezing, waarin hij foto’s toonde van lichaamsdelen van de slachtoffers.

Dat kwam hem op een reprimande te staan van Van der Steur: die noemde de lezing ‘ongepast’ en ‘onsmakelijk’, terwijl later bleek dat Maat eigenlijk maar weinig te verwijten viel. Maat moest het veld ruimen. Van der Steur maakte excuses voor zijn voorbarige reactie. Hij erkende bovendien dat hij de Kamer beter had moeten informeren.

‘Pijnlijk’

De Tweede Kamer heeft woensdagmiddag stevige kritiek op de gang van zaken. De verwijten aan het adres van de bewindsman vliegen in het rond. Waarom pas zo laat eerherstel voor Maat, wil de PVV weten. Volgens Kamerlid Raymond de Roon is Van der Steurs ‘sorry’ niet bedoeld om Maat te rehabiliteren, maar zijn de excuses puur bedoeld om de minister zelf te redden.

De SP spreekt bij monde van Kamerlid Michiel van Nispen van een ‘gênante vertoning’. De waarheid moet voorop staan, en niet het imago van de minister, aldus Van Nispen. D66 noemt het ‘pijnlijk’ dat er pas excuses kwamen toen Maat nota bene zélf de informatie openbaarde.

Bewust

Dat bracht de ChristenUnie tot de conclusie dat zulke zaken ‘niet afhangen van een professor met een potlood’. Van der Steur stuurde uiteindelijk een onderzoeksrapport naar de Kamer. Een groot deel van de tekst was onleesbaar gemaakt. Zijn hier soms ‘extra inktpatronen’ voor besteld?, vroeg CDA’er Pieter Omtzigt zich hardop af.

Er moet volgens hem een onderzoek komen naar de manier waarop bewindspersonen omgaan met hun grondwettelijke taak om het parlement te informeren. De oppositie is het erover eens: de minister hield bewust informatie achter. Ook coalitiepartij PvdA heeft commentaar: ‘Van de minister wordt verwacht dat hij niet meedoet met het “koor van verontwaardiging“, maar uitzoekt hoe het zit.’

Ophef

Maar het is niet de verwachting dat de sociaaldemocraten Van der Steur laten vallen. Daardoor is er nog altijd een Kamermeerderheid die achter de VVD-minister blijft staan.

Het is al wel de derde keer dat Van der Steur door het stof moet, en dat terwijl hij pas sinds maart vorig jaar minister is. Dat is dus minder dan een jaar. Eerder kwam Van der Steur al met excuses na de ophef rond de foto van Volkert van der Graaf, en daarna over de Teevendeal, waar hij als Kamerlid bij betrokken was. Later vanmiddag verdedigt Van der Steur zich tegen de kritiek van de parlementariërs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.