COA verbaasd over berichtgeving homoseksuele asielzoekers

14 januari 2016Leestijd: 2 minuten

Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) is ‘verbaasd’ over een bericht in De Gelderlander over gepeste asielzoekers in asielopvang Heumensoord. Het COA zoekt uit wat er precies aan de hand is.

In het verhaal van De Gelderlander stond dat homoseksuele asielzoekers worden weggepest uit het grote asielopvangcentrum in de Nijmeegse bossen.

Hun bedden zouden worden natgemaakt en besmeurd met etensresten en uitwerpselen. Ook zouden asielzoekers stelselmatig worden bedreigd vanwege hun seksuele geaardheid.

Verbazing

Desgevraagd zei het COA ‘verbaasd’ te zijn over het bericht in de krant waaruit ook op de site van Elsevier werd geciteerd. Volgens een woordvoerder is het verhaal gebaseerd op uitlatingen van één regionale COC-vrijwilliger en is het COA zelf nooit om een reactie gevraagd. ‘Wij hebben hetgeen wordt beweerd nog niet eens kunnen verifiëren,’ zegt een woordvoerder.

In het algemeen stelt het COA dat discriminatie, in welke vorm dan ook, niet wordt getolereerd. Asielzoekers worden aangemoedigd melding te maken van intimidatie en pestgedrag. Boosdoeners worden gepakt en bestraft. Deze straffen kunnen oplopen van een corrigerend gesprek, een geldboete tot een terreinontzegging. Voor zaken die de openbare orde raken wordt altijd de politie ingeschakeld.

Safe zones

Er worden vaker meldingen gemaakt van asielzoekers die in de opvang gepest en bedreigd worden vanwege hun seksuele geaardheid. Eerder gingen tien asielzoekers in Alphen aan den Rijn in hongerstaking omdat ze werden gepest. In Amsterdam wordt een aparte vleugel geopend in een opvanglocatie voor homo’s.

Het verwijderen van homoseksuele asielzoekers uit de centrale opvanglocaties wordt niet door iedereen toegejuicht. Sommige politici, onder wie staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD), vinden dat zo de slachtoffers worden gestraft en de daders beloond voor hun wangedrag.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.