Aboutaleb: moslimmigranten, respecteer de wet, of ga terug

12 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) roept alle islamitische asielzoekers op de wetten en gedragsregels in Europa te respecteren. Wie dat niet doet, moet terug naar huis.

Aboutaleb deed die uitspraak ten overstaan van buitenlandse journalisten die op visite waren in de Rotterdamse haven.

Normen en waarden

De burgemeester, van huis uit conservatief moslim, zei dat bij het verkrijgen van een Europees paspoort ook het accepteren van normen en waarden hoort.

‘Als je een Nederlands paspoort wilt komen halen om alleen maar visumvrij te kunnen reizen, geef het dan maar op. Ik geef je geen paspoort, maar een identiteit,’ zei Aboutaleb.

Recht op waarheid

Dat iemand privé moslim is, zoals Aboutaleb zelf, dat is ook in Europa uiteraard geen enkel probleem. ‘Tot hoever ik moslim ben in mijn eigen huiselijke sfeer, dat is persoonlijk. Ik ben ook mens en heb recht op mijn eigen waarheid.’

‘Mensen denken dat ze hun waarheid vinden in hun religie, maar buiten, in de publieke ruimte, daar ben ik de baas. Ik vertegenwoordig de wet en op deze plek is er maar één waarheid en dat is die van de wet.’

Niet onderhandelbaar

Het is volgens Aboutaleb niet zo dat mensen naar Nederland kunnen komen en zelf even bepalen welke wetten ze wensen te volgen en welke niet.

‘De wet en de grondwet zijn niet onderhandelbaar. Je kunt de grondwet alleen wijzigen via een democratisch systeem, en in Nederland is dat niet makkelijk. Daar ligt de lat nogal hoog.’

Keulen

Aboutaleb deed zijn uitspraken mede naar aanleiding van de groepsaanrandingen in Keulen en in andere steden tijdens Oud en Nieuw. De PvdA-politicus waarschuwde er tegelijkertijd voor dat vluchtelingen niet moeten worden verward met terroristen in de publieke beeldvorming. Ook hekelde hij het ‘geroep in de media’ voordat er überhaupt bewijs was dat de aanrandingen waren gepleegd door moslimmigranten.

Maar de burgemeester vindt ook dat er bij discussies over migranten geen taboes meer mogen zijn. ‘Wat een stad veerkrachtiger maakt, waar men sterker door wordt, is wanneer je een debat open durft te stellen voor echt gevoelige onderwerpen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.