nederland

Schippers spreekt VVD-top tegen: ‘Sluit samenwerking PVV niet uit’

23 december 2015Leestijd: 2 minuten

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid sluit een samenwerking tussen haar partij en de PVV niet uit, terwijl premier Mark Rutte en fractievoorzitter Halbe Zijlstra eerder aangaven geen coalitie te zullen vormen met de partij van Geert Wilders.

‘Ik sluit geen enkele partij vooraf uit. Ik zie niet in waarom ik de PVV zou moeten uitsluiten en de SP niet,’ zegt Schippers woensdag in een interview met de Volkskrant. Ze zegt prettig samen te werken met de PVV, ook al ‘staan die niet echt te applaudisseren voor het kabinet’.

Strijd

De uitspraken van de minister voor Volksgezondheid zijn in strijd met de woorden van de VVD-top. Zijlstra en Rutte achten een samenwerking met Wilders onmogelijk, zolang hij nog geen excuses heeft gemaakt voor zijn ‘minder Marokkanen-uitspraak‘ in maart vorig jaar. ‘Zolang deze standpunten de standpunten van de VVD zijn, is die samenwerking onmogelijk,’ aldus Rutte.

Schippers denkt daar anders over. Het standpunt dat Rutte inneemt ten aanzien van de PVV, hoeft niet te betekenen dat de rest van de partij daar ook zo over denkt. ‘Ik ben niet de VVD, ik ben niet de VVD-top. Ik werk met iedereen samen. Ook met de PVV,’ benadrukt ze.

Wel zegt Schippers dat de kans erg klein is dat de VVD met de PVV in een kabinet gaat zitten, omdat de standpunten van de partijen te veel verschillen. ‘Als de PVV wil dat we uit de EU gaan, terug naar de gulden, de grenzen dichtgooien en de zorgkosten verdubbelen, dan ga je natuurlijk niet met ze regeren.’

Lijsttrekkerschap

De minister erkent dat de positie van haar partij ‘electoraal kwetsbaar’ is. De recente Teeven-deal, waarbij Rutte diep door het stof moest en ook Klaas Dijkhoff en Ard van der Steur forse kritiek kregen, maakt de positie van de partij er niet sterker op.

Rutte zei zelfs dat het debat om de Teeven-deal het zwaarste debat uit zijn politieke carrière was. Voor VVD’er Anouchka van Miltenburg was haar rol binnen de Teeven-deal zelfs reden om af te treden. Zware tijden voor de liberalen dus.

Schippers zelf heeft een relatief rustig politiek jaar achter de rug. De minister is al sinds 1993 actief in de Kamer en denkt dat ze de capaciteiten heeft om lijsttrekker te worden van de VVD. ‘Waarom zou ik dat niet kunnen? De kwestie is meer of ik het wil. En dat weet ik niet.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.