nederland

Rutte door het stof: 10 opvallendste uitspraken uit Teevendebat

17 december 2015Leestijd: 2 minuten

Premier Mark Rutte (VVD) stelde zich woensdagavond nederig op. Ten overstaan van een verontwaardigde oppositie zei hij ‘lessen te trekken’ uit de hele gang van zaken rond de Teevendeal. Maar hij kreeg wel een motie van afkeuring aan zijn broek, die overigens niet werd aangenomen.

Kamerleden lieten zich stevig uit over de kwestie, de bewindslieden Rutte, minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff moesten zich in allerlei bochten wringen om het parlement te overtuigen. De tien opvallendste uitspraken uit het debat op een rijtje.

1. Dit is het ‘zwaarste debat uit mijn politieke loopbaan‘ zei de premier voordat hij goed en wel aan zijn bijdrage was begonnen. ‘Ik had meer op de bal moeten zitten om zeker te weten dat in het proces alles werd gedaan om de onderste steen boven te krijgen.’

2. Maar Fred Teeven (voorheen staatssecretaris, thans VVD-Kamerlid) wil hij niet afvallen. Dit soort mensen hebben wij nodig in Nederland, aldus de premier. ‘Ik zet hem niet bij het grofvuil‘.

3. Van der Steur verklaarde spijt te hebben van hoe het allemaal gelopen is. Maar daar nam de oppositie geen genoegen mee. ‘Het is niet normaal om als Kamerlid naar het ministerie te gaan om daar te klussen aan een persbericht,’ zei bijvoorbeeld CDA-leider Sybrand Buma.

4. ‘Zit er nog een boetekleed in de garderobe van de premier?’ wilde Kees van der Staaij (SGP) weten. De premier moet door het stof. Hij noemde de hele kwestie een ‘rommeltje’.

5. Ook PVV-voorman Geert Wilders ging er met gestrekt been in. Hij noemde de VVD ‘een maffiafamilie met Rutte als Don Corleone‘. U heeft meegeholpen aan het belazeren van Nederland, beet Wilders de premier toe.

6. ‘Wat is nog het verschil tussen een roversbende als de overheid niet is onderworpen aan de wet,’ sprak Gert-Jan Segers. Het was zijn eerste grote debat als ChristenUnie-leider.

7. Dit heeft veel weg van een politieke witwasoperatie, zei GroenLinks-leider Jesse Klaver.

8. SP-fractievoorzitter Emile Roemer: ‘Het lijkt erop of Rutte drukker is geweest met beschermen partijgenoten dan met beschermen rechtstaat.’

9. Over zijn rol bij de afwikkeling van de Teevendeal vindt staatssecretaris Dijkhoff dat hij ‘een grens heeft overschreden‘.

10.  ‘Er is een crimineel stinkend rijk gemaakt via de rekening van het OM,’ zei D66-leider Pechtold over Cees Helman, die de miljoenen guldens ontving. ‘Het is gewoon een witwasdeal.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.