Rochdale-topman Möllenkamp veroordeeld tot 2,5 jaar cel

10 december 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp moet 2,5 jaar de cel in. De rechtbank van Amsterdam bevond Möllenkamp schuldig van verduistering, oplichting, belastingfraude en witwassen van geld.

De rechtbank acht het bewezen dat Möllenkamp zich als topman van de Amsterdamse woningcorporatie jarenlang heeft laten omkopen, volgens het OM voor meer dan 2 miljoen euro. Ook pleegde Möllenkamp meineed toen hij zijn fraude ontkende voor de enquêtecommissie naar woningcorporaties.

De straf, iets lager dan de drie jaar geëist door het OM, is onvoorwaardelijk. Möllenkamp en zijn advocaat waren niet aanwezig bij het vonnis. Ze kunnen in hoger beroep gaan; tot die tijd hoeft Möllenkamp nog niet de cel in.

Twee zakenpartners van Möllenkamp werden donderdag ook veroordeeld, voor omkoping. Henk O. (75) kreeg twee maanden cel, Arie van E. één maand.

Luxeleven

Het OM noemde Möllenkamp eind oktober ‘een man die zich kennelijk verheven voelde boven anderen. Alles was geoorloofd om zijn luxeleven te kunnen leiden.’

Möllenkamp reed rond in een Maserati van de zaak en liet zich omkopen met andere auto’s, een zwembad, een Spaanse vakantievilla en grote geldbedragen. Niet slim, zei Möllenkamp tijdens het proces, maar spijt betuigen deed hij niet. Hij noemde het geld dat hij kreeg van zakenpartners leningen, geen giften. De rechter was het daar niet mee eens.

Rochdale ontsloeg Möllenkamp in 2009. Onder meer door een reeks slechte investeringen had de Amsterdamse woningcorporatie te maken met een miljoenenverlies en stond het een tijd onder toezicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.