‘Nederland en België betaalden smeergeld om WK binnen te halen’

12 december 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Het Nederlands-Belgische biedingsteam heeft in 2009 minstens tienduizend euro betaald aan stemmenronselaar Amadou Diallo om het WK van 2022 binnen te halen. De Guineeër zou in ruil voor dat bedrag bondsvoorzitters overhalen op Nederland en België te stemmen.

Dat schrijft de Volkskrant zaterdagochtend op basis van verkregen documenten. Tussenpersoon Diallo zou ook Qatar hulp hebben geboden bij het binnenhalen van het WK 2022. In tegenstelling tot Nederland en België, kregen de Qatarezen wel de organisatie van een eindtoernooi toegewezen.

Omkoping

Diallo assisteerde FIFA-bestuurder Mohamed Bin Hammam, hij was een van de personen die mocht stemmen op de toewijzing voor het WK van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. Beide uitverkiezingen werden al met omkoopschandalen in verband gebracht. Bin Hammam kreeg in 2012 een levenslange schorsing voor corruptie.

In gedragsregels van de voetbalbond stond vermeld dat personen die samenwerken met FIFA-bestuurders geen geldbedragen van landen mochten aannemen.

Rusland

Toch betaalden Nederland en België de Guineeër fors, maar ging het eindtoernooi naar Rusland. De andere landen die zich naast Rusland, Nederland en België verkiesbaar stelden, waren Spanje en Portugal, en Engeland.

Hij zegt verschillende ontmoetingen te hebben gehad met betrokkenen uit de Nederlandse of Belgische organisatie, maar ontkent geld te hebben ontvangen. De Belgische voetbalbond heeft wel toegegeven dat Diallo betaald is, maar niet om stemmen te kopen.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond gaat een onderzoek starten als daar aanleiding voor is. Een woordvoerder van de FIFA noemt de situatie ‘op z’n minst verdacht’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.