nederland

‘Miljoenen aan Nederlands hulpgeld verduisterd in Benin’

12 december 2015Leestijd: 2 minuten

Er is voor miljoenen gefraudeerd in Benin met het geld dat Nederland beschikbaar stelde voor ontwikkelingssamenwerking. De kraan met hulpgeld voor het West-Afrikaanse land is inmiddels dichtgedraaid.

Nederland investeerde vorig jaar veertig miljoen euro aan hulp voor het West-Afrikaanse land voor onder meer waterprojecten. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de projecten liet Nederland steeds meer aan de lokale autoriteiten over.

Een naïeve keuze, want het geld kwam in handen van de verkeerde mensen. Miljoenen euro’s werden gestolen in plaats van geïnvesteerd in de projecten voor drinkwater. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van gesprekken met betrokkenen. Zij zeggen dat het Nederlandse beleid op het gebied van ontwikkelingssamenwerking fraude mogelijk maakt.

Verantwoordelijkheden

Nederland stelde ieder jaar meer geld beschikbaar voor Benin, maar gaf het land ook meer verantwoordelijkheden, zodat de hulp uit Nederland op den duur niet meer nodig zou zijn. Een bedrag van vier miljoen euro dat bestemd was voor de watersector om drinkwater te realiseren, is volledig verdwenen na de fraude.

Een accountant van de rijksuitgaven van de Beninse overheid zegt tegen het dagblad dat de fraude met het Nederlandse hulpgeld eenvoudig was. Bijna net zo eenvoudig was het ontdekken van de fraude voor onderzoekers.

Duidelijk

De fraudeurs hadden volgens de accountant niet verwacht dat hun handelingen nagetrokken zouden worden, terwijl de bewijzen voor de fraude overduidelijk waren.

Minister Lilianne Ploumen (PvdA) zette in september de ontwikkelingssamenwerking met Benin stop. Nederland eist van de lokale autoriteiten dat degenen die verantwoordelijk zijn voor de fraude worden vervolgd, maar betrokken ambtenaren zijn inmiddels weer in dienst getreden, omdat het onderzoek traag verloopt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.