nederland

Loek Hermans toch geen burgemeester Zutphen

28 december 2015Leestijd: 2 minuten

Loek Hermans (64) is niet meer beschikbaar voor de post van waarnemend burgemeester in Zutphen. Na een tweede gesprek met de fractievoorzitters vindt hij dat er ‘te weinig draagvlak’ voor hem is in de Gelderse stad.

Dat meldt de provincie Gelderland maandag.

Te vroeg

De fractievoorzitters twijfelen volgens de provincie niet aan de bestuurlijke kwaliteiten en integriteit van Hermans, maar ze vinden dat de benoeming ‘te vroeg’ komt. Aanvankelijk werd de kandidatuur van Hermans unaniem gesteund door de fractievoorzitters.

De stad dacht in Hermans iemand te hebben gevonden die complexe dossiers als de migratiecrisis en de economische agenda aan zou kunnen, aldus de gemeente eerder.

Het was de bedoeling dat Hermans maximaal negen maanden waarnemer zou zijn in Zutphen. In die tijd zou worden gezocht naar een nieuwe vaste burgemeester. Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, gaat in januari op zoek naar een andere kandidaat. De huidige burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, vertrekt per 1 februari.

Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en werd opgevolgd door Annemarie Jorritsma. Aanleiding voor zijn aftreden was een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde dat de vroegere top zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid.

Gefaald

Hermans zou hebben gefaald als toezichthouder, aldus de Ondernemingskamer. De VVD-politicus informeerde andere commissarissen bijvoorbeeld ‘ten onrechte niet’ over de financiële problemen bij het bedrijf. Hermans was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging.

Het bedrijf Meavita had 20.000 medewerkers in dienst, waarmee het een van de grootste faillissementen in de Nederlandse geschiedenis werd. Na de opsplitsing van het bedrijf gingen er ook nog eens tientallen miljoenen staatssteun naar de opvolgers van Meavita.

Hermans lag al eens vaker onder vuur. Tussen 2006 en 2012 was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Toen onderzoek werd gedaan naar misstanden bij het asielinstituut, stapte hij op. Later werd bekend dat Hermans inderdaad fouten had gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.