nederland

Koning: ‘Samenleving niet laten beheersen door angst’

25 december 2015Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander sprak in zijn derde Kersttoespraak onder meer over de angst en zorgen die leven onder de Nederlandse bevolking. De koning stond stil bij het vraagstuk of de Nederlandse cultuur wel voldoende wordt beschermd.

Hij refereerde in zijn toespraak naar de migratiecrisis in Europa. ‘Europa wordt geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen uit de afgelopen decennia. In de regio’s om ons heen zijn grote groepen mensen door terreur en geweld op drift geraakt. Zij zoeken, ook in Nederland, een veilig heenkomen en een kans op een beter leven.’

Vrijheid

Volgens koning Willem-Alexander maken veel Nederlanders zich zorgen over de toekomst, waarbij zij zich afvragen of de Nederlandse cultuur wel beschermd zal blijven. ‘We hebben de vrijheid en de mogelijkheid om onze eigen keuzes te maken. Voor die vrijheid is hard gevochten en zijn veel offers gebracht.’ Hij benadrukte het belang van de vrijheid verschillende keren.

De koning haalde een herinnering op over een gesprek met een Canadese soldaat die hij sprak over de bevrijding van Apeldoorn. Daarbij noemde hij de vrijheid ‘wezenlijk voor Nederland, al vanaf het prille begin’. De koning zei dat Nederland heel veel goeds heeft gedaan met de vrijheid.

Angst

Hij sprak zijn bewondering uit voor de vele vrijwilligers die zich hebben ingezet voor Nederland, maar wees erop dat Nederland nog veel werk te verzetten heeft. ‘Er is in ons land nog veel belangrijk werk te doen om iedereen erbij te betrekken. Sommigen voelen zich in de steek gelaten en onvoldoende gehoord.’

Ook sprak hij zich uit over de angst die leeft onder een deel van de burgers. Hij constateerde dat de angst niet te ontkennen valt, maar dat het ook zeker niet de overhand moet nemen. ‘We moeten onze samenleving er niet door laten beheersen.’

Het was de derde Kersttoespraak van koning Willem-Alexander. De toespraak was te volgen via NPO1, RTL4 en SBS6 en andere landelijke en regionale zenders. Hij hield zijn toespraak vanuit Villa Eikenhorst. Vorig jaar keken er bijna twee miljoen mensen naar de toespraak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.