Dijkhoff en Timmermans: Orbán spreekt ‘onzin’ over migratieplan

02 december 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Er is met Turkije geen afspraak gemaakt over hoeveel Syriërs de Europese Unie overneemt. De Hongaarse premier Viktor Orbán beweerde eerder op woensdag van wel.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel spreekt Orbán woensdag tegen in de Tweede Kamer. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans, noemde het verhaal eerder op woensdag ‘onzin’.

Ontlasten

Volgens Orbán staan een aantal lidstaten van de EU onder druk om 500.000 Syrische vluchtelingen uit Turkije over te nemen. Hongarije weigert dit te doen, aldus Orbán. Zondag kwamen al berichten naar buiten dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel steun zocht bij een selecte groep EU-landen om 400.000 asielzoekers van Turkije over te nemen. Of dit het ‘geheime plan’ waar Orbán het woensdag over had hetzelfde project is, is niet duidelijk.

Wel is dit plan om Turkije te ontlasten volgens de premier ouder dan de migratietop van afgelopen zondag. Het plan zou volgens hem al begin november tijdens de migratietop in de Maltese stad Valletta zijn geopperd.

Houdini

Dijkhoff benadrukte woensdag wel dat het onvermijdelijk was om een deal te sluiten met Turkije: ‘We zijn geen Houdini. We kunnen er niet uitkomen zonder afspraken met andere landen te maken’. Verder zegt Dijkhoff ‘geen glazen bol’ te hebben over hoe de deal uiteindelijk zal uitwerken.

Het CDA en de PVV hekelden de overeenkomst met Turkije. De partijen vinden dat de Turken de EU chanteren met die deal. Zo wordt onder meer de visumplicht voor Turken naar de EU opgeheven en worden de gesprekken over Turkse toetreding tot de EU weer hervat.

Slowakije heeft ondertussen, zoals eerder aangekondigd, een procedure aangespannen bij het Europese Hof van Justitie over het omstreden Europese herverdelingsplan van migranten. De EU besloot eerder om 120.000 migranten te gaan herverdelen over de lidstaten van de Unie. Slowakije is het eerste EU-land dat hierover de gang naar de rechter maakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.