nederland

CBS: kwart miljoen migranten naar Nederland in 2016

18 december 2015Leestijd: 1 minuut

Sneller dan verwacht zal Nederland in 2016 de grens van 17 miljoen inwoners overschrijden. Dat komt vooral door de grote instroom van migranten.

Dat blijkt uit een nieuwe bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Na het ongekende aantal migranten dat dit jaar Nederland binnenkwam, worden komend jaar worden nog eens 240.000 immigranten verwacht. Het migratiesaldo was nog nooit zo hoog.

Een belangrijk deel van de migranten, zo’n 70.000, zijn asielzoekers of nareizigers. De overige 170.000 zijn vooral arbeidsmigranten die uit een ander EU-land komen en terugkerende Nederlandse expats.

Per saldo

Tegelijkertijd zullen in 2016 ook bijna 150.000 mensen uit Nederland emigreren. Als ook het geboorte- en sterftecijfer in ogenschouw worden genomen zal de Nederlandse bevolking in 2016 per saldo met 110.000 inwoners toenemen.

Omdat er momenteel 16,98 miljoen mensen in Nederland wonen, overschrijdt Nederland volgend jaar de grens van 17 miljoen inwoners.

18 miljoen in 2035

In de langetermijnprognose gaat het CBS ervan uit dat de migratiestroom vanaf 2017 sterk afneemt. Reden daarvoor zijn de maatregelen die onder meer de Europese Unie heeft genomen om de buitengrenzen beter te bewaken.

In de voorspelling groeit de Nederlandse bevolking door tot 18 miljoen inwoners in 2035. Door de vergrijzing vlakt die groei daarna af.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.