nederland

Asielzoekers in noodopvang krijgen wellicht toch recht op zakgeld

21 december 2015Leestijd: 2 minuten

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoeken of asielzoekers in noodopvang recht op zakgeld kunnen krijgen.

Dat schrijft het AD maandag. Bij de huidige wetgeving hebben de migranten in een noodopvang alleen recht op een bed, bad en brood. Financiële hulp wordt niet geboden tijdens de aanmelding, registratie en de voorbereiding op de asielprocedure, maar daar komt wellicht binnenkort verandering in.

Overleg

Asielzoekers in het Nijmeegse Heumensoord hadden bij de fractievoorzitters van de Gelderse Provinciale Staten aangegeven dat ze graag zelf over geld zouden beschikken. Het verzoek werd voorgelegd aan het bestuur van het COA, zij gaan nu in overleg met het kabinet.

Bij de huidige regelgeving mogen asielzoekers in een noodopvang niet werken en ontvangen ze ook geen zakgeld. Wel wordt de opvang, een gratis tolk en gratis vervoer naar andere locaties geboden.

Dit verandert zodra de asielprocedure van start is gegaan. Dan hebben asielzoekers ook recht op weekgeld van zestig euro, medische zorg, een WA-verzekering en gratis juridische bijstand.

De reiskosten die worden gemaakt om een advocaat te bezoeken worden vergoed. Asielzoekers kunnen tijdens de lopende procedure bijverdienen door klussen te doen bij de opvang.

Sober

Door de stijging van het aantal migranten in Nederland en de beperkte opvangcapaciteiten, duren de asielprocedures langer dan verwacht. Asielzoekers worden in die periode van noodlocatie naar noodlocatie gebracht, omdat de reguliere asielzoekerscentra vaak vol zitten.

Het kabinet beschrijft die opvanglocaties als ‘sober, maar goed genoeg‘. ‘We moeten onszelf niet aanpraten dat sobere opvang onfatsoenlijk is,’ zei minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken over Heumensoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.