nederland

Amsterdam biedt homoseksuele asielzoekers ‘veilige opvang’

04 december 2015Leestijd: 2 minuten

Amsterdam gaat homoseksuele vluchtelingen apart opvangen in woningen. De scheiding van de andere asielzoekers wordt ingesteld naar aanleiding van verschillende bedreigingen en incidenten in de opvangcentra.

De scheiding is tegen de wens in van staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die de oplossing ‘stigmatiserend’ vindt, meldt Het Parool.

Spugen

De afgelopen tijd zijn er talrijke incidenten geweest in asielzoekerscentra. Homobelangenorganisatie COC spreekt van onder meer spugen, bedreigen, en roepen dat homoseksuelen een schande zijn voor hun volk. Homo’s en transgenders zouden hierdoor hun kamer niet meer uit durven, aldus Philip Tijsma van het COC.

In een noodopvangcentrum in Zuidoost ontstond in oktober bijvoorbeeld onrust naar aanleiding van incidenten. Het Leger des Heils regelde vervolgens in samenwerking met corporatie Rochdale een woning waarin vijf homoseksuele migranten zijn ondergebracht. Het zou gaan om drie Syriërs, een Irakees en een Iraniër.

Ook buiten Amsterdam zijn er voorbeelden van de bedreiging en intimidatie van homoseksuele asielzoekers: zo werd een homoseksueel stel eind oktober belaagd in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Dit was naar aanleiding van een optreden van het stel in Nieuwsuur, waarin zij openhartig vertelden over de discriminatie van homo’s in de noodopvang.

Stigmatiserend

De gemeente Amsterdam steunt de aparte opvang in woningen en is daarin de enige. Simone Kukenheim, wethouder diversiteit, zegt nu onderzoek te gaan doen naar hoe de veilige opvang van homoseksuele vluchtelingen structureel geregeld kan worden.

De gemeente heeft daarnaast het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevraagd om voorlichting te geven in noodopvangcentra over het feit dat LHBT’ers in Nederland volledig geaccepteerd zijn. Ook zijn er in de noodopvang vertrouwenspersonen voor homovluchtelingen aangesteld.

De gemeente strijkt met het bieden van veilige opvang in tegen de haren van Dijkhoff. Hij laat via een Kamerbrief weten niets te zien in aparte opvang voor LHBT’ers. Het is volgens hem ‘te stigmatiserend’. Daarnaast denkt hij dat zo’n aparte opvanglocatie ook weer doelwit kan worden van bedreigingen. Ook CDA-Kamerlid Mona Keijzer laat zich negatief uit over het initiatief.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het COC, dat al lang aandringt op de aparte opvang van LHBT-asielzoekers, is daarentegen zeer te spreken over het initiatief. De organisatie wil dat meer gemeenten in Nederland zich verdiepen in aparte opvang voor homoseksuele asielzoekers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.