nederland

VVD valt Asscher aan: ‘Mooie praatjes, maar hij levert niet’

30 november 2015Leestijd: 2 minuten

De VVD heeft stevige kritiek op minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Volgens Tweede Kamerlid Anne Mulder heeft de bewindsman mooie praatjes, maar levert hij niet.

‘We gaan hem meer achter de broek zitten,’ zegt Mulder maandag De Telegraaf. Het is volgens hem ‘gewoon onvoldoende’ wat Asscher voor mekaar krijgt.

‘Doe wat’

Vooral de hoge werkloosheid zit de liberalen dwars. Het aantal Nederlanders zonder baan daalt maar niet, ondanks het feit dat de economie in de lift zit. In oktober is de werkloosheid zelfs opgelopen, naar 616.000 mensen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vicepremier Asscher durft geen ruzie te maken in de polder, zegt Mulder, en daarom gebeurt er niets. ‘De beeldvorming is dat er wat gebeurt, maar als je inzoomt, dan zie je dat er niks gebeurt. Ondernemers hebben wel werk, maar ze durven geen mensen aan te nemen. Dan zou je denken “doe wat”.’

Bijvoorbeeld door cao’s niet algemeen bindend te verklaren, is het commentaar van het Kamerlid. Mulder is in het parlement woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ‘Vrede in de polder vindt hij (Asscher) blijkbaar belangrijker dan nieuwe banen.’

Onzichtbaar

Juist vandaag werd bekend dat Asscher, samen met partijgenoot en minister van Onderwijs Jet Bussemaker, 66.000 ‘onzichtbare jongeren‘ wil opsporen. Zij volgen geen opleiding, en werken ook niet: ze zijn als het ware onzichtbaar, vallen ‘tussen de wal en het schip’. Het kabinet wil hen vinden, en gaat daarover afspraken maken met 35 gemeenten, schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer.

Deze jongeren zijn doorgaans niet crimineel, maar hangen wel rond in huis, of op straat – iets dat wel degelijk overlast kan geven. Ze zijn niet in beeld voor werkbegeleiding bij uitkeringsinstantie UWV. ‘We moeten zorgen dat deze jongeren betrokken blijven bij onze samenleving. En voorkomen dat ze met hun rug naar de maatschappij komen te staan. Dit is een belangrijke opdracht voor gemeenten en de omgeving van deze jongeren,’ aldus Asscher.

Beetje positief

Volgens het CBS is er wel (een beetje) positief nieuws over het aantal Nederlanders dat bijstand krijgt. 442.000 mensen krijgen zo’n uitkering – evenveel als een half jaar geleden. Voor het eerst sinds het einde van 2008 stijgt het aantal bijstandsgerechtigden niet, aldus het CBS vandaag.

Maar sinds dat jaar zijn er wél 138.000 bijstandstrekkers bijgekomen. Dat is een stijging van 45 procent. Het aantal 45-plussers komt moeilijk uit de bijstand, terwijl het aantal jongeren dat een baan vindt, stijgt. ‘Jongeren profiteren eerder van het stijgende aanbod van banen dan ouderen,’ is de verklaring van het statistiekbureau.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.