Debat over #terreur: ‘Syriëgangers meteen naar gevangenis’

19 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de nasleep van de aanslagen in Parijs, en de aanpak van het jihadisme. Wat moet er gebeuren om terreur te voorkomen?

PVV-leider Geert Wilders voerde als eerste het woord. Dat wat in Parijs gebeurde, kan ook hier in Nederland, zei hij. ‘Daarom moeten de grenzen dicht voor asielzoekers en terugkerende Syriëgangers. Die moeten meteen in de gevangenis worden gegooid, vindt hij.

En: mogelijke terroristen ‘moeten preventief worden vastgezet’, om te voorkomen dat zij aanslagen gaan plegen. Hij eist dat premier Mark Rutte (VVD) – die volgens Wilders ‘de islamitische invasie faciliteerde‘ –  meer actie onderneemt.

Pappen en nathouden

Als de premier dat niet doet, dan zegt de PVV-voorman het vertrouwen in hem op, want ‘een alternatief is er niet’. Wilders ziet alleen nog maar een beleid van ‘pappen en nathouden, buigen voor Brussel en knielen voor (bondskanselier Angela) Merkel. Het kabinet verzuimt op schandelijke wijze zijn taak’.

Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma had stevige kritiek op Rutte tijdens zijn inbreng. Hij vindt de premier geen ‘moreel leider’, terwijl dit juist nodig is in deze huidige tijden van terreur in Europa. Rutte kan volgens Buma een voorbeeld nemen aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA). ‘Hij kiest de juiste woorden, en is standvastig, en verenigt moslims en christenen zonder soft te zijn.’

Buma zei dat het kabinet verwarring en onzekerheid zaait, nu de ministers het onderling kennelijk niet eens zijn over het gebruik van het woord ‘oorlog’. Die term nam Rutte in de mond, een dag na de bloedige terreur in de Franse hoofdstad. Buma is het eens met die verklaring, en vindt daarom dat er meer geld bij moet voor Defensie en inlichtingendiensten. Want wat er nu is toegezegd, is maar ‘een schamele fooi’.

Barbaren

Iemand die voor de jihad afreist, komt niet meer terug, benadrukt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Wie dat wel doet, en onverhoopt terugkeert, moet de nationaliteit worden afgenomen. We willen laten zien dat onze samenleving weerbaar is tegen de barbaren. ‘Laten we bewijzen dat onze democratie veel sterker is dan het barbaarse moslimextremisme,’ sprak Zijlstra.

Ook had de VVD’er het over ‘schandelijke reacties’ uit islamitische hoek waarover hij uit zijn eigen omgeving hoorde, als schoolkinderen die van klasgenootjes moeten horen dat ze blij zijn dat ‘de jihad nu in Europa’ is en dat zij ‘straks aan de beurt zijn’  Diederik Samsom (PvdA) wees op meer veiligheid in de wijk, die radicalisering moet voorkomen.  De wijkagent speelt daar volgens hem een belangrijke rol in.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.