Brandbrief wethouders: gemeenten kunnen bezuinigingen niet aan

10 november 2015Leestijd: 2 minuten

De doorgevoerde bezuinigingen van het Nederlandse kabinet zijn te groot en te onvoorspelbaar. Gemeenten komen daardoor in de problemen bij het uitvoeren van basistaken.

Daarvoor waarschuwen de wethouders van financiën van 234 Nederlandse gemeenten in een brandbrief aan de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

‘De afgelopen jaren heeft u ons als gemeenten geconfronteerd met een opeenstapeling van omvangrijke kortingen,’ schrijven ze in de brief die dinsdag verscheen op de website van NRC. Tegelijkertijd moeten de gemeenten juist steeds meer taken uitvoeren.

Inwoners betalen rekening

‘Dat heeft ons genoodzaakt de ene bezuiniging na de andere door te voeren, ten koste van de voorzieningen voor onze inwoners: zij betalen uiteindelijk de rekening hiervan.’ Als voorbeelden geven de wethouders bezuinigingen op de jeugdzorg en huishoudelijke hulp voor ouderen, en het sluiten van culturele instellingen, sportvoorzieningen en bibliotheken.

Volgens de wethouders wordt het rijksbudget zo vaak aangepast, dat het voor gemeenten eigenlijk onmogelijk is om beleid te maken voor de lange termijn. ‘De grenzen zijn voor nu wel bereikt.’

Schrikbeeld

In de brief wordt een schrikbeeld geschetst van wat zal gebeuren als er opnieuw wordt bezuinigd op de budgetten van gemeenten. ‘Dat zal leiden tot langere wachtlijsten in de zorg, verloederde wijken, schade door slecht onderhouden wegen, dan wel tot een onacceptabel hoog niveau van lokale belastingen.’

De wethouders willen met de minister in gesprek over betere samenwerking tussen het Rijk en de gemeenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zegt de standpunten van de gemeenten op hoofdlijnen al te kennen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.