Kritiek op asielbeleid: ‘Kabinet heeft crisis aan zichzelf te wijten’

21 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het kabinet had de hectiek rondom de migratiecrisis kunnen voorkomen door zich beter voor te bereiden, vindt voormalig directeur van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers Erry Stroové.

Hij vindt dat Den Haag eerder maatregelen had moeten nemen voor de opvang van de asielzoekers. Stroové denkt dat het kabinet de huidige crisis deels had kunnen voorkomen door leegstaande opvangcentra open te houden in tijde van een lage asielinstroom. Op die manier zou Nederland beter voorbereid zijn geweest op de grote groep migranten, zegt de oud-directeur woensdag in NRC.

Draagvlak

Premier Mark Rutte (VVD) zag het openhouden van leegstaande centra niet als reële optie. ‘Als je zou zeggen dat asielzoekerscentra die niet meer nodig zijn, toch openblijven omdat je niet weet of de instroom op korte termijn weer zal toenemen, zal daar geen draagvlak voor zijn,’ zei Rutte dinsdag in Trouw.

Stroové vindt juist dat het overvallen van lokale bestuurders het draagvlak voor opvang schaadt. Het COA heeft er volgens hem altijd op aangedrongen om lokale bestuurders niet te overvallen met verzoeken tot noodopvang door voldoende ruimte vrij te houden.

Ook D66-leider Alexander Pechtold is kritisch. ‘Vorig jaar zei het kabinet dat er 65.000 vluchtelingen zouden komen. Er was paniek, maar maatregelen, ho maar. We zijn nog niet eens op de helft van dat aantal, maar de opvang schiet al tekort.’

Het Rijk voelde zich een aantal keer verplicht gemeenten onverwacht te verzoeken migranten op te nemen, omdat er een groot tekort is aan lege plekken in reguliere asielzoekerscentra. Binnenkomende asielzoekers maken daardoor vaak een rondreis door Nederland van crisislocatie naar crisislocatie.

Sobere huisvesting

Om de migranten met verblijfsvergunning sneller van asielzoekerscentrum naar een huis te laten doorstromen, zet het kabinet in op een meer sobere huisvesting. Zo kan het zijn dat asielzoekers in leegstaande kantoorpanden of containerwoningen zullen worden geplaatst, zonder dat zij daarvoor huur hoeven te betalen.

De sobere huisvesting gaat ten koste van een aantal sociale voorzieningen, waaronder de huurtoeslag. Ook de bijstandsuitkering wordt verlaagd. De VVD wil ook een einde maken aan de voorrangspositie van migranten bij de aanwijzing van sociale huisvesting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.