Australiërs: Opstelten en Teeven voor rechter vanwege MH17

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Nabestaanden van een Australisch slachtoffer van de ramp met vlucht MH17 hebben een verzoek ingediend om naast de daders en medeplichtigen onder anderen oud-minister Ivo Opstelten en oud-staatssecretaris Fred Teeven (allebei VVD) te vervolgen.

Ze hebben dat onlangs gedaan bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, schrijven de ouders van de omgekomen Fatima Dyczynski in hun verzoek.

Nalatig

De ouders vinden dat Opstelten, ten tijde van de ramp minister van Veiligheid en Justitie, en Teeven, toen staatssecretaris op hetzelfde ministerie, ‘nalatig’ zijn geweest en hebben gefaald.

Onder de ‘nalatigen’ vallen in de ogen van de ouders ook iemand als Luis Fronseca de Almeida, regionaal directeur van de Internationale burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) en verschillende directeuren van de Europese luchtverkeersleidingorganisatie Eurocontrol. Onder hen is de Nederlandse luitenant-generaal Jac Jansen.

Proces

Het Strafhof zegt het verzoek te hebben ontvangen, en later te beslissen of er al dan niet een onderzoek wordt geopend. Het is dus nog maar zeer de vraag of het ooit tot een proces en een mogelijke uitspraak komt, zeker omdat het International Criminal Court (de officiële naam voor het Strafhof) nu niet bepaald bekend staat om de grote successen. Het dure instituut veroordeelt aangeklaagden maar zelden.

Wel is het zo dat Oekraïne de bevoegdheid van het ICC intussen heeft erkend, waardoor het Strafhof in Den Haag ook mensen mag vervolgen die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij oorlogsmisdaden in Oekraïne.

Raket

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli vorig jaar vermoedelijk met een BUK-raket in Oost-Oekraïne neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 mensen aan boord om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel was onderweg van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Dinsdag presenteert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het rapport over de oorzaak van de ramp. Behalve hiernaar hebben de onderzoekers ook gekeken naar de vraag waarom er op dat moment, terwijl de oorlog in alle hevigheid woedde, nog passagiersvliegtuigen over het conflictgebied vlogen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.