nederland

Zo reageert de oppositie op het asielakkoord van VVD en PvdA

08 september 2015Leestijd: 2 minuten

De oppositie is bijzonder kritisch op het asielakkoord van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Beide partijen bereikten dinsdag overeenstemming over het asielbeleid.

Dinsdag werd duidelijk dat het kabinet het eens is geworden over de verdeelsleutel van de Europese Unie (EU). Ook moeten migranten de mogelijkheid krijgen om asiel aan te vragen buiten Europa. Dit moet voorkomen dat migranten mensensmokkelaars inschakelen om de oversteek via gammele bootjes te maken.

Onwerkbaar

De oppositiepartijen reageren afkeurend op het akkoord van de coalitie. De linkse vleugel vindt dat het kabinet zich in een ‘onrealistische en onwerkbare’ situatie heeft gemanoeuvreerd met het akkoord. De PVV zegt dat er niets aan de situatie verandert. Een overzicht van de reacties:

  • ‘Ik maakte al de vergelijking: er staat een flat in de brand, de brandweer staat beneden, er komen mensen de lift uit en de brandweer zegt: terug in de lift in en naar boven, we komen u van het dak halen,’ zegt D66-leider Alexander Pechtold.
  • CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma vindt dat het kabinet de bron van de migrantencrisis negeert. Er wordt volgens hem te weinig aandacht besteed aan de chaos in Syrië. Buma noemt het ook ‘onrealistisch’ om Syriërs in de regio perspectief te bieden.

    ‘De landen in de regio gaan natuurlijk niet meewerken. Denk aan de Golfstaten, die doen op dit moment niets. Denk aan Turkije en Libanon, die hebben al een enorm probleem,’ zegt Buma.

  • ‘Het is een flutbrief die niets aan de situatie veranderd. De grenzen zullen gewoon wagenwijd open blijven,’ is PVV-leider Geert Wilders duidelijk. ‘Mensen blijven komen, vaak voor een gratis huis en uitkering. Bedankt VVD, jullie zijn weer door de knieën gegaan voor de PvdA.’

    Hij is voor opvang in de regio, maar dit kan alleen werken als de Nederlandse grenzen dichtgaan, zegt Wilders tegen NOS. ‘Je ziet nu al dat mensen vanuit het veilige Turkije doorreizen naar Duitsland, Nederland en Hongarije.’

  • GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver is het daar niet mee eens. Hij zegt dat het kabinet een hek om Europa plaatst en met het principe breekt dat mensen bij ons aankloppen en hier een veilig heenkomen kunnen krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.