nederland

Zo denkt debuterend bondscoach Blind IJsland te verslaan

03 september 2015Leestijd: 2 minuten

Danny Blind maakt donderdagavond in de ArenA zijn debuut als bondscoach. De druk op het Nederlands Elftal is na de moeizame kwalificatiecampagne groot. De opdracht van de opvolger van Guus Hiddink is helder: winnen.

Oranje staat met tien punten op de derde plek in poule A. Koploper en tegenstander IJsland heeft vijftien punten en nummer twee Tsjechië dertien punten. Het Nederlands Elftal moet donderdagavond winnen van de IJslanders om de hoop op directe kwalificatie levend te houden.

Alleen de eerste twee landen van de poules plaatsen zich direct voor het EK in Frankrijk. De nummers drie moeten play-offs spelen – behalve de beste nummer drie; die plaatst zich ook direct voor het eindtoernooi.

Zware opgave

Er is dus werk aan de winkel voor Blind. Oranje maakte een uitstekende indruk op het WK in Brazilië onder leiding van Louis van Gaal. Met een defensieve speelstijl werd de bronzen medaille gewonnen.

Opvolger Hiddink presteerde een stuk minder overtuigend en won slechts de helft van de kwalificatiewedstrijden. Eind juni maakte de Achterhoeker bekend te stoppen als bondscoach en werd opgevolgd door Blind. Hij staat donderdagavond voor zijn eerste test.

Offensieve tactiek

Blind wil de IJslandse muur slechten met aanvallend voetbal. In tegenstelling tot leermeester Van Gaal laat de kersverse bondscoach zijn elftal in een 4-3-3-systeem starten. Blind wil IJsland ‘stuk spelen in een hoog tempo’.

De oefenmeester kiest voor Jasper Cillessen als doelman, voor hem vormen Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi of Jaïro Riedewald, en zoon Daley Blind de achterhoede.

Naar alle waarschijnlijkheid staan Davy Klaassen, Georgino Wijnaldum en Wesley Sneijder op de middenlinie geposteerd en moeten aanvoerder Arjen Robben, Klaas Jan Huntelaar en Memphis Depay voor offensief gevaar zorgen, schrijft Voetbal International.

Rechter kruising kansrijk

De IJslanders zullen een stuk minder aanvallende intenties hebben. Het doel van de koploper van groep A wordt verdedigd door NEC-keeper Hannes Halldórsson. Het AD zocht uit dat de meeste doeltreffende schoten in de rechterbovenhoek van de doelman belanden.

Ruim zestig procent van de schoten in de rechter kruising (voor de keeper links) eindigde als doelpunt. Dat is gemeten op basis van 208 doelpogingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.