nederland

Waarom Defensie 838 miljoen investeert in transporthelikopters

07 september 2015Leestijd: 1 minuut

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat Defensie zich gaat versterken met veertien nieuwe transporthelikopters. De zogeheten Chinooks kosten 838,1 miljoen euro.

Het was eigenlijk de bedoeling dat het ministerie elf nieuwe toestellen zou aanschaffen, maar dankzij een investering van het kabinet zijn dat er veertien geworden. Elf oudere Chinooks worden vervangen en er komen drie extra voertuigen bij.

Daarnaast worden er zes helikopters gemoderniseerd. De nieuwe Chinooks worden in 2019 geleverd aan de Luchtmacht. De investering blijft binnen het vastgestelde budget.

Defensie heeft een productiedeal gesloten met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, de Amerikaanse overheid fungeerde als tussenstation. De Nederlandse opdracht is door Boeing in een grotere productie geplaatst, waardoor de order voordelig heeft uitgepakt.

Mogelijkheden

De nieuwe Chinook 47-F beschikt over een gemoderniseerd militair GPS-systeem, een infrarood onderdrukker en raketwaarschuwingssysteem. Ook zullen er crashbestendige stoelen in de cockpit worden geplaatst. De communicatie met Nederland verloopt via een zogeheten beveiligde VHF-Combat Net Radio.

De Luchtmacht vliegt vanaf 2019 met twee verschillende typen Chinooks. Zo hebben de zes gebruikte helikopters een andere cockpit dan de vernieuwde exemplaren.

Grote bijdrage

Hennis schrijft in de brief dat transporthelikopters van grote waarde zijn voor militaire operaties. Door de flexibiliteit, doeltreffendheid en snelle inzetbaarheid zullen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse missies, meent ze.

De minister vindt dat dat de ‘oefenmogelijkheden, inzetbaarheid en het doorzettingsvermogen’ van de krijgsmacht zullen toenemen door de inzet van de nieuwe en gemoderniseerde helikopters.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.