nederland

VVD en PvdA botsen over huisvesting vluchtelingen

02 september 2015Leestijd: 2 minuten

De enorme toestroom van vluchtelingen naar Nederland zorgt voor een tekort aan sociale huurwoningen. PvdA wil meer sociale huurwoningen bouwen, maar de VVD ziet daar niets in.

‘De toename van het aantal vluchtelingen naar Europa mag hier niet leiden tot langere wachtlijsten,’ zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch tegen nu.nl.

Als het aan Monasch ligt, worden er deze maand harde afspraken gemaakt om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

Voorrang

De VVD wil daar niets van weten: ‘We hebben er al zat. We moeten nu niet nog meer sociale huurwoningen bouwen want dan blaas je het systeem op,’ zegt Tweede Kamerlid Roald van der Linde.

In verschillende gemeenten zijn er al wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Nederlanders die al lange tijd staan ingeschreven, moeten nu soms nog langer wachten omdat een vluchteling voorrang heeft.

‘We kunnen de woningvraag niet bolwerken. Ik kan niet uitleggen aan mensen die jaren op de wachtlijst staan dat een vluchteling voorrang krijgt,’ zegt Van der Linde.

Status

De VVD wil dat voortaan vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsstatus, bijvoorbeeld Syriërs, niet langer de status urgent krijgen. Door die status komen zij in een keer bovenaan de wachtlijst. Alleen vluchtelingen met een permanente verblijfsstatus zouden voorrang moeten krijgen.

Als het aan de PvdA ligt, stoppen woningcorporaties met de sloop van sociale huurwoningen, worden kantoorpanden bewoonbaar gemaakt en komen er meer containerwoningen.

Den Haag

Ook over wie de huisvesting van vluchtelingen moet coördineren, zijn de twee het niet eens. Tegen BNR zegt Van der Linde dat de gemeenten dat moeten doen ‘want vanuit Den Haag kunnen we dit niet regelen’.

Dit terwijl Monasch juist een rol ziet weggelegd voor minister Stef Blok (VVD, Wonen). Blok moet op zoek naar alternatieve woonplekken voor asielzoekers: ‘Er zijn zat mogelijkheden om de woningvoorraad te verruimen. Het kabinet moet alle partijen bij de lurven pakken.’

Blok zei vorige maand tegen weekblad Elsevier over het ‘inpikken’ van huizen door vluchtelingen: ‘Als mensen worden erkend als vluchteling moeten ze natuurlijk ook onderdak krijgen. Het afgelopen jaar ging het om 6 procent van de vrijkomende huurhuizen voor erkende vluchtelingen. Dat zal het komend jaar meer worden. We kunnen toch niet zeggen, we laten die Syriërs maar op straat slapen?’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.