Speciaal politieteam in actie vanwege ‘ongekende’ asielstroom

17 september 2015Leestijd: 2 minuten
''

De politie gaat samen met de marechaussee op drie locaties helpen met het registreren van migranten. Daarvoor is een speciaal team opgericht.

De omvang van de toestroom aan asielzoekers vraagt om een ‘landelijke gecoördineerde aanpak’, zegt politiechef Paul van Musscher in de Volkskrant.

Nieuwe locaties

Het aanmeldcentrum in Ter Apel zou de aanwas nauwelijks meer aankunnen. Daarom gaat een team, dat door de Nationale Politie is opgericht, de vreemdelingen registreren op drie nieuwe locaties: in Amsterdam, Rotterdam en in het nieuwe asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel.

Daarnaast willen politieagenten de veiligheid van asielzoekers waarborgen en ‘voorkomen dat spanningen in de samenleving escaleren’, aldus Van Musscher in de krant.

Er liggen scenario’s op tafel om te kunnen optreden in het geval van hevige protesten tegen migranten, zoals een poosje geleden in Duitsland, of wanneer er in een laadruim van een vrachtwagen veel dode verstekelingen worden gevonden. Dat gebeurde onlangs in Oostenrijk.

Noodopvang

Het grootste opvangkamp voor migranten verrijst in Nijmegen. De Gelderse gemeente zorgt voor huisvesting voor drieduizend migranten. Nijmegen geeft daarmee gehoor aan een oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, dat eerder diverse gemeenten verzocht opvangplaatsen te creëren voor de toenemende stroom migranten.

Omdat alle opvangcentra al vrijwel vol zitten, heeft het COA acuut behoefte aan noodopvang. Registreerde het COA in de zomerperiode nog duizend tot vijftienhonderd asielzoekers per week, twee weken geleden liep dat aantal op tot 1.800. In de nacht van zaterdag op zondag steeg het aantal van 2.400 naar 3.100 asielzoekers.

Nederland wordt geconfronteerd met zo’n 700 migranten per dag, zegt Jos Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, woensdagavond in tv-programma Nieuwsuur. Via Hongarije en Oostenrijk trekken duizenden migranten verder noordwaarts, naar landen als Duitsland en Zweden. Maar ook Nederland komt steeds vaker in het vizier van de migrant.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.