SGP: gewelddadige asielzoekers moeten Nederland verlaten

28 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Asielzoekers die zich schuldig maken aan geweld moeten hun recht op asiel in Nederland kwijtraken, vindt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Hij is geschrokken van de gewelddadige praktijken in de asielzoekerscentra van de afgelopen weken.

‘Laat helder zijn dat wie een ander bedreigt, het recht op een verblijfsvergunning verspeelt. Dat staat nu al in de Vreemdelingenwet,’ zegt Van der Staaij maandag op de website van zijn partij. Hij spoort het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en het kabinet aan om gewelddadige asielzoekers aan te pakken.

Duitsland

De SGP wijst het kabinet op het toenemende geweld tegen christenen. ‘Daaruit blijkt dat zij regelmatig worden bedreigd en geïntimideerd, soms alleen maar omdat zij een kruisje dragen.’ De partij noemt een lijst met geweldsdelicten in Duitse asielzoekerscentra die de krant Die Welt zaterdag publiceerde als voorbeeld.

Duitsland probeert het geweld tussen moslims en christenen te verminderen door de religies te scheiden bij de asielopvang. Om geweldsuitbarstingen te voorkomen worden personen ondergebracht op basis van geloofsovertuiging.

Angst

Er is de laatste weken veel protest tegen de komst van asielzoekers. Onder meer in Enschede, Nijmegen en Purmerend werd geprotesteerd tegen de komst van asielzoekerscentra.

Driekwart van de bevolking van de provincie Noord-Holland maakt zich ernstige zorgen over de komst van migranten, schrijft RTV Noord Holland. Voor 39 procent van de Noord-Hollanders komt die zorg voort uit angst. Zij denken dat asielzoekers een gevaar voor de samenleving kunnen vormen.

Geweld

In de Utrechtse plaats Overberg braken vorige week donderdag vechtpartijen tussen verschillende groepen asielzoekers uit, waarbij er grote schade aan het asielzoekerscentrum werd aangericht.

Ook in een asielzoekerscentrum in Almelo gingen verschillende migranten met elkaar op de vuist. Vijf bewoners van het azc zijn aangehouden. De verdachten zijn allen zestien en zeventien jaar oud, meldt RTV Oost.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.