nederland

Nederland zet met Koning zwaar in op zetel Veiligheidsraad

28 september 2015Leestijd: 2 minuten

Het is maandag bij de Verenigde Naties (VN) in New York een komen en gaan van diverse wereldleiders. Onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin spreken de Algemene Vergadering van de VN toe.

Ook Nederland zet zwaar in tijdens het zeventigjarige jubileum van de organisatie. Het koningspaar is aanwezig, maar ook onder anderen premier Mark Rutte (VVD), minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) en zijn partijgenoot, minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen.

Prestige

Koning Willem-Alexander houdt een toespraak, en dat is een primeur: het is de eerste keer dat een Nederlands staatshoofd de wereld zal toespreken. De Koning gaat tijdens zijn toespraak in op onder meer de betekenis van de VN op het gebied van vrede, recht en ontwikkeling, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

‘Goed voor de presentatie van Nederland,’ zegt Rutte, en bovendien geniet Willem-Alexander volgens de premier veel prestige bij de VN vanwege zijn eerdere werk voor de adviescommissie water.

Tijdelijke zetel

Maar de ‘historische’ toespraak van de Koning heeft ook een ander doel: het binnenslepen van een (niet-permanente) zetel in de VN-Veiligheidsraad. Het is de bedoeling dat Nederland die gaat bezetten in de periode tussen 2017 en 2018. Voor West-Europa zijn twee plekken van de vijf tijdelijke zetels beschikbaar.

De concurrenten zijn Italië en Zweden. Nederland was al vijf keer eerder lid van de Veiligheidsraad. De 193 landen die zijn aangesloten bij de VN bepalen volgend jaar oktober wie de zetel mag innemen. Elk land heeft één stem, dus de stemming is overzichtelijk: wie de meeste stemmen binnenhaalt, mag zich gelukkig prijzen.

De overige tien landen worden telkens voor twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties;

Lobby

‘Overal is de lobby van belang,’ zegt Rutte. ‘Maar we willen ook vertellen wat we willen bereiken. Hopelijk ligt dat in elkaars verlengde.’ Het kabinet laat er geen misverstand over bestaan: Nederland heeft een zetel in de Veiligheidsraad nodig.

Want daarmee kan ons land op het allerhoogste niveau meebeslissen over de crises en conflicten in de wereld – precies wat we nodig hebben, waren de woorden van Koenders dit weekeinde. De speech van de Koning moet dat bekrachtigen. Hij is als twaalfde spreker aan de beurt maandagochtend (lokale tijd).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.