Hoeveel gaat de toestroom van migranten Nederland kosten?

15 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Dat er een enorme toestroom van migranten naar Europa is, is inmiddels bekend. Maar hoeveel kost de asielstroom Nederland eigenlijk?

Uit begrotingen van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie blijkt dat de grote stroom migranten Nederland dit jaar in totaal meer dan 1 miljard euro zal kosten. In 2016 gaat het om velen honderden miljoenen euro’s. Vorig jaar kostten asielzoekers Nederland ruim 860 miljoen euro.

Potje

Voor de opvang van nieuwe asielzoekers in Nederland wordt dit jaar 836 miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag was eerder al bekend en komt uit het potje voor ontwikkelingssamenwerking van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie draagt de verantwoordelijkheid voor de opvang in het eerste jaar in Nederland.

Daarbovenop komt in 2015 ongeveer 200 miljoen euro van Ontwikkelingssamenwerking. Dat geld gaat naar buurlanden van Syrië en Irak die vluchtelingen in de regio opvangen. Dat bedrag komt uit het potje voor humanitaire hulp.

Asielaanvragen

Daarnaast trekt Justitie vanaf dit jaar structureel 30 miljoen euro extra uit voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat geld is bedoeld voor de inzet van extra mensen om de massa aan asielaanvragen te behandelen. Ook komt er in 2016 nog eens 250 miljoen euro bij voor de opvang van asielzoekers. 200 miljoen daarvan komt uit het ‘reservepotje’ voor asielopvang van Justitie.

Ook Buitenlandse Zaken heeft voor 2016 alvast 551 miljoen euro ingeboekt voor de eerstejaarsopvang. Naar verwachting zal dat bedrag verhoogd worden als de toestroom van migranten aanhoudt.

De kosten voor 2016 zijn nog niet helemaal zeker, omdat het grotendeels afhangt van hoeveel mensen in Nederland aankloppen voor asiel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.