nederland

GroenLinks: verkoop Volkswagens moet stoppen

25 september 2015Leestijd: 1 minuut

GroenLinks wil dat de verkoop van nieuwe Volkswagens in Nederland wordt stilgelegd. De partij wil laten zien dat de autofabrikant ‘niet zomaar kan wegkomen’ met de frauduleuze praktijken.

GroenLinks gaat staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu vragen de Nederlandse verkoop van Volkswagens stil te leggen, zei fractievoorzitter Jesse Klaver vrijdag in het televisieprogramma Pauw.

Klaver wil daarmee ‘laten zien dat ze er niet mee wegkomen’.

Gesjoemel

GroenLinks reageert op het nieuws dat Volkswagen, net als vele andere automerken, zou hebben gesjoemeld met testresultaten van diesel-auto’s. Die zouden in werkelijkheid veel vervuilender zijn dan uit de resultaten is gebleken.

GroenLinks wil ook dat de Duitse autofabrikant geld aan de Nederlandse overheid terugbetaalt die Nederland is misgelopen door de fraude, zei Klaver. Auto’s met lage uitstootwaarden krijgen een belastingvoordeel.

CO2

Die uitspraak getuigt niet echt van kennis van de autobranche. Volgens de Nederlandse autobranchevereniging Bovag zijn de fiscale voordelen gebaseerd op de CO2-uitstoot van auto’s, terwijl het schandaal rond Volkswagen gaat over manipulatie van fijnstof-waarden.

Het gesjoemel met dieselauto’s kwam het eerst naar buiten in de Verenigde Staten. Daar bleken Volkswagens uitgerust met software waarmee tests worden gemanipuleerd. Al snel werd bekend dat deze software wereldwijd in meer dan 11 miljoen Volkswagens is geïnstalleerd. De koers van het Duitse bedrijf kelderde en de topman Martin Winterkorn stapte op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.