nederland

Coalitie reageert op voorstel ‘safe havens’ van CDA

01 september 2015Leestijd: 2 minuten

De VVD reageert positief op de uitspraken van CDA-leider Sybrand Buma over de situatie in Syrië. Buma zei dinsdagochtend dat hij mogelijk Nederlandse grondtroepen wil inzetten voor de bescherming van veilige gebieden voor Syrische vluchtelingen.

In een interview met NU.nl zegt de CDA-leider dat de inzet van Nederlandse militairen een reële optie is om orde op zaken te stellen in Syrië. Ook moeten er zogeheten ‘safe havens‘ komen in de regio Syrië, Irak en Libië om vluchtelingen op te vangen. Militairen moeten daar onder de vlag van de Verenigde Naties of de Europese Unie zorgen voor de veiligheid van de migranten.

Reactie VVD

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra vindt dat het verstandiger is als dergelijke havens in Turkije of Libanon komen in plaats van in Syrië. ‘Wij hebben steeds gezegd dat je veilige havens moet creëren in die regio,’ zegt Zijlstra. Hij zegt wel dat de VVD tegenstander is van de inzet van militaire grondtroepen in Syrië.

‘Er moeten fatsoenlijke plekken komen om mensen op te vangen, zodat ze niet naar West-Europa hoeven te komen.’ Hij zegt blij te zijn dat het CDA het eens is met het standpunt van de VVD.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom sluit niet uit dat Nederlandse militairen in Syrië zullen ingrijpen om een einde te maken aan de mensonterende toestanden in het gebied. Dat zegt Samson dinsdagavond in het televisieprogramma Brandpunt.

Samenwerken

‘De oplossing voor de aanhoudende vluchtelingenstroom aan de Europese grenzen is een combinatie van diplomatie, ontwikkelingssamenwerking, en soms ook, als dat nodig is, gezamenlijke militaire macht. In eerste instantie waar dat nodig is, maar uiteindelijk ook in Syrië,’ zegt Samsom. Wel zegt hij dat militair ingrijpen op dit moment niet realistisch is.

‘Veilige havens zijn op zich een goed idee, te beginnen in de grensgebieden rondom Syrië. Europese landen zouden daarin meer moeten samenwerken.’

De leider van de PvdA is absoluut geen voorstander van het voorstel van coalitiepartner VVD om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen. Hij noemt dat voorstel ‘onmenselijk, irreëel en puur wensdenken’. ‘Alle politici die zeggen “je kunt de grenzen sluiten, je kunt de asielstroom stoppen”, verkopen praatjes aan de kiezer.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.