nederland

Ahmed Aboutaleb over ‘de roep van de stad’

02 september 2015Leestijd: 2 minuten

Nederland moet (weer) een minister voor Grote Steden en Metropoolregio’s krijgen, en de Europese Unie een Europees Commissaris voor steden en stedelijke regio’s. De bestuurlijke piramide van Nederland moet op de kop: niet meer het Rijk bovenin en de lokale overheden onderin, maar andersom.

Te vaak ‘verlamt’ de rijksoverheid door ideologische onenigheid de slagkracht van de grote steden, die juist ‘het centrum zijn van innovatie, creativiteit en economische vernieuwing’.
Alle kaarten op en alle macht aan de grote steden – dit hartstochtelijke pleidooi hield Ahmed Aboutaleb (PvdA), burgemeester van Rotterdam, dinsdagavond 1 september 2015 in de zevende, door Elsevier georganiseerde HJ Schoo-lezing ‘De roep van de stad’. De HJ Schoo-lezing is vernoemd naar HJ Schoo, hoofdredacteur van Elsevier van 1993 tot 1999.

In een uitverkochte Rode Hoed in Amsterdam hield Aboutaleb zijn gehoor voor dat de toekomst is aan de grote steden en stedelijke regio’s. Die zouden daarom niet alleen veel meer bestuurlijke kracht moeten krijgen, maar ook meer budgetten van het Rijk. Dat is nodig om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt, waarop stedelijke regio’s door de ‘derde stedelijke revolutie’ steeds meer de dienst uitmaken.
Dit boek bevat de uitgebreide tekst van de lezing. Toegevoegd is het profiel dat Elsevier-redacteur Liesbeth Wytzes van Aboutaleb heeft gemaakt voor het weekblad ter gelegenheid van zijn uitverkiezing tot Nederlander van het Jaar (2014).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.