nederland

20 kilometer te hard gereden? Voorlopig geen bekeuring meer

04 september 2015Leestijd: 1 minuut

Wie vanaf woensdag te hard rijdt, krijgt voorlopig geen bekeuring op de mat. De politie gaat zijn computerserver gedeeltelijk platleggen, waardoor boetes niet meer terechtkomen bij het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB).

Het is onderdeel van de politieacties die worden gevoerd voor een betere cao.

In de praktijk zullen boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard niet meer worden doorgestuurd naar het CJIB, dat de boetes int.

Hetzelfde geldt voor alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren, zoals fout parkeren, rijden over een busbaan of het niet dragen van een gordel.

Miljoenen

De politie kan dit doen, omdat het de server beheert die de processen-verbaal verwerkt. ‘De overheid gaat hier miljoenen door mislopen’, vertellen Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB. ‘Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe.’

De actie gaat voor onbepaalde tijd door. Politiemensen voeren al maanden actie voor een betere cao. Zo waren er stakingen rondom de opening van de Eredivisie en worden deurwaarders niet langer begeleid door agenten. Rondom Prinsjesdag worden nieuwe acties voorbereid.

Gevaar

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is niet blij met de actie. Ze zijn bang dat meer mensen zich gaan misdragen in het verkeer, nu er geen sancties meer volgen. ‘Dat werk je met zo’n actie in de hand en dat moet je niet willen hebben,’ zegt een woordvoerster.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.