nederland

Wie is aansprakelijk voor het Alphense kraandrama?

13 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De gemeente Alphen aan den Rijn stelt aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw aansprakelijk voor het kraanongeval bij de Julianabrug vorige week. De combinatie is daarmee aansprakelijk voor alle schade die daaruit voortkomt.

Dat zei burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn donderdag. De aannemerscombinatie heeft niet geleverd ‘wat was afgesproken’ en zijn daarmee in gebreke gebleven.

Logisch

De bedrijven die betrokken zijn geweest bij het kraanongeval, schuiven de aansprakelijkheidsclaim van de gemeente naar elkaar door. Bouwbedrijf Mourik, waar de gemeente een contract mee had, legt de claim neer bij BSB Staalbouw.

Hoewel het vanwege het contract logisch is dat de claim bij Mourik wordt neergelegd, vindt het bedrijf toch dat BSB moet betalen: ‘Wij hebben de werkzaamheden aan de Julianabrug uitbesteed aan BSB,’ zegt het bedrijf.

De directeur van BSB zegt op zijn beurt weer dat het plaatsen van de brug uitbesteed is aan onderaannemer Peinemann. ‘Uit dat deel van de opdracht is het voorval ontstaan. Daarom schuiven wij de verantwoordelijkheid door naar Peinemann.’

Goede verzekering

Het kraanbedrijf Peinemann wil nog niets zeggen over aansprakelijkheid en wacht het onderzoek naar het ongeluk af. ‘Gelukkig hebben we een goede verzekeringsmaatschappij,’ zei Ad Kornet van Peinemann.

Hij zegt dat het neerleggen van een aansprakelijkheidsclaim een standaardprocedure is die pro forma wordt uitgevoerd maar dat onderzoek moet uitwijzen waar de daadwerkelijke verantwoordelijkheid komt te liggen.

Na het ongeluk spraken experts zich kritisch uit: er zou amateuristisch te werk zijn gegaan. Bij het ongeluk met twee bouwkranen ontstond een enorme ravage.

De twee kranen stonden op een drijvend platform en probeerden een brugdeel van de Julianabrug te verplaatsen. De twee kranen en het brugdeel vielen op huizen en winkels in de Hooftstraat. Er vielen geen doden en ernstig gewonden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.