nederland

VVD haalt uit naar PvdA: ‘frontale botsing’

27 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De PvdA wil een voorstel doen om de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelwegen te verlagen. Met deze maatregel wil de partij de uitstoot van CO2 beperken.

Daarmee reageert de PvdA op een uitspraak van 24 juni waarin de rechter bepaalde dat de Nederlandse overheid meer moet doen om broeikasgassen te verminderen. Een ander voorstel van de partij is om huizen energiezuiniger te maken, schrijft De Telegraaf.

VVD ontzet

Coalitiepartner VVD reageert verbijsterd op de overweging van de PvdA om de maximumsnelheid te verlagen. VVD-Kamerlid Barbara Visser spreekt zelfs van een ‘frontale botsing’ met de sociaaldemocraten.

‘Dit gaan we dus niet doen, no way, geen haar op mijn hoofd,’ verduidelijkt Visser. ‘We moeten juist op veel meer plekken naar 130 kilometer per uur. Doorrijden is veel beter dan stilstaan.’

Het voorstel voor de verlaging van de maximumsnelheid kwam van PvdA-Kamerlid Jan Vos. Ook over hem is Visser bijzonder uitgesproken: ‘Vos moet terug in zijn hok. Niemand is gebaat bij dit soort streken. We kunnen onze energie beter steken in meer asfalt en schonere auto’s dan weer de automobilist gaan zitten pesten. De 130 omlaag is wel het laatste wat we moeten doen.’

De VVD zal absoluut niet akkoord gaan met het terugschroeven van de maximumsnelheid. Minister Melanie Schultz van Haegen (VVD, Infrastructuur) was in 2010 verantwoordelijk voor de verhoging van de snelheidsnorm.

Zij zegt in een reactie niets te voelen voor het voorstel van Vos. Volgens Schultz voldoet de maximumsnelheid aan de milieunormen. Als die normen worden aangescherpt, moet het kabinetsbeleid onder de loep worden genomen en niet de maximumsnelheid, vindt de minister.

Omstreden uitspraak

De uitspraak van de rechter over het verminderen van de CO2-uitstoot door de Nederlandse staat kon al op weinig goedkeuring van de VVD rekenen. Zo is de partij van mening dat de rechter niet de rol van de overheid moet overnemen.

Het kabinet twijfelt of het Rijk in hoger beroep moet gaan tegen de uitspraak. Voorstanders zijn van mening dat er een duidelijke grens moet komen tussen waar rechtspraak ophoudt en politieke zeggenschap begint.

De achterban van de PvdA kon zich uitstekend vinden in de uitspraak van de rechter, waardoor de partij twijfelt over een hoger beroep.

De strubbelingen tussen de coalitiepartners PvdA en VVD komen op een cruciaal moment. Binnenkort vergadert de Tweede Kamer over de politieke gevolgen van de rechterlijke uitspraak over de vermindering van broeikasgassen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.