nederland

Terreurverdachte B. komt per direct vrij: vijf vagen

28 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Ondanks een eis van vier jaar celstraf tegen terreurverdachte Mohamed B., stelt de rechter hem per direct op vrije voeten. Dat betekent volgens zijn advocaat dat hij ‘waarschijnlijk wordt vrijgesproken’.

‘Het is steeds duidelijker geworden dat we niet met een terrorist, maar met een fantast van doen hebben,’ zegt advocaat André Seebregt over deze zaak. Vijf vragen en antwoorden over de rechtszaak tegen de 27-jarige Mohamed B.

1. Waar ging de zaak precies om?

Tijdens de zaak moest duidelijk worden of hij daadwerkelijk een terrorist is of een fantast.

B. heeft zich namelijk niet alleen voorgedaan als jihadist, hij zei tijdens chatgesprekken ook een grote drugsdealer te zijn. Tijdens vakanties in Marokko deed B. zich voor als miljonair, met geld dat hij had gestolen.

Aan stoerdoenerij heeft B. zich naar eigen zeggen inderdaad schuldig gemaakt. Dat deed hij vooral om indruk te maken op vrouwen. Hij vroeg vrouwen naar hun borsten en seksuele eigenschappen. B. zou in een trainingskamp in Libië zijn geweest, maar ook dat verhaal klopt niet.

2. Wat was het bewijsmateriaal?

In een schriftje zweerde B. trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat. Hij beschikte ook over een handleiding om een bom te maken en zei tijdens chats op Facebook dat hij naar Syrië wilde afreizen. B. vroeg verder om video’s, waarop werd getoond hoe hij een bom kan maken.

3. Wanneer werd B. gearresteerd?

Mohamed B. heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten, na zijn arrestatie in oktober vorig jaar. Hij werd opgepakt na een tip van de AIVD.

4. Waarom eiste het OM vier jaar celstraf?

Het OM gelooft niet dat B. alleen maar stoer wilde doen, omdat hij zo veelvuldig over zijn jihadistische neigingen chatte en omdat hij ook in het schriftje vrijwel alleen extremistische teksten opschreef.

B. was volgens de aanklager nog maar in het beginstadium, maar hij was wel degelijk bezig met het vergaren van kennis over de gewelddadige jihad en over een bom die hij tegen Nederlandse politieagenten of militairen of de Amerikaanse ambassade zou kunnen gebruiken.

5. Hoe gaat de zaak nu verder?

Hoewel B. vandaag dus weer naar huis mag, is de uitspraak van de rechtbank over ruim anderhalve week. ‘Het is nog niet zeker, maar het betekent waarschijnlijk dat hij wordt vrijgesproken,’ zegt Seebregts. De advocaat gaf eerder al aan begrip te hebben voor het feit dat het OM de zaak zo serieus neemt.

‘Hij heeft 11 maanden op de terroristenafdeling gezeten voor stoerdoenerij op social media. Dat zegt iets over de tijd waarin we leven. Ook als er weinig bewijs is. En ook wanneer er steeds meer aanwijzingen zijn dat justitie het niet bij het juiste eind heeft. Dit alles om maar geen enkel risico te lopen. Daar hangt wel een prijskaartje aan. Mohamed heeft langdurig onder zeer zware omstandigheden op de terroristenafdeling vastgezeten.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.