nederland

Nederland betaalt boetes Palestijnse boeren: vier vragen

18 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

Nederlands hulpgeld is de afgelopen jaren gebruikt om boetes te betalen die Palestijnse boeren krijgen van Israël. Zo krijgen de boeren hun graafmachines en bulldozers terug die door Israël in beslag zijn genomen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent tegenover het AD dat de boetes met Nederlands geld worden betaald ‘omdat die niet door de boeren zelf kunnen worden opgebracht’.

1. Waarom wordt het materieel in beslag genomen?

Palestijnse boeren en kolonisten ruziën steeds heviger om grond op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger neemt daarom graafmachines en ander zwaar materieel in beslag, die de boeren kunnen terugkrijgen na betaling van een boete.

2. Hoe steunt Nederland de Palestijnse boeren?

Voor de periode 2013-2016 heeft Nederland 9 miljoen euro ontwikkelingsgeld uitgetrokken voor Palestijnse landbouwprojecten. Enkele tienduizenden euro’s worden gebruikt om de boetes te betalen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan de krant weten dat ‘het project wordt uitgevoerd in een politiek complexe omgeving’ en dat ‘dit soort risico’s verwachtbaar zijn’. Het geld voor de boetes is afkomstig uit reserves.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

3. Wat zijn de reacties op deze werkwijze?

Hoogleraar Ontwikkelingseconomie Irene van Staveren zegt dat ontwikkelingsgeld wel vaker opgaat aan ‘bureaucratisch gedoe’, ‘maar in de geval zou het logisch zijn als Nederland er bij de Israëlische overheid op aandringt geen boetes uit te delen bij hulpprojecten’.

Midden-Oosten expert Dick Leurdijk zegt dat deze zaak symbool staat voor het Nederlands-Israëlische beleid: ‘We willen niemand voor het hoofd stoten. Dus betaalt Nederland de boetes, zodat Israël tevreden is. En het hulpproject komt niet in gevaar omdat de boeren hun land kunnen blijven bewerken.’

4. Wat voor project ondersteunt Nederland precies?

Nederland steunt de Union of Agricultural Work Comittees, een organisatie die naar eigen zeggen Palestijnse boeren helpt bij het aanleggen van irrigatiekanalen en wegen en het claimen van de Westelijke Jordaanoever.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.