nederland

Moerdijk ten dode opgeschreven? Onzin, vinden de ambassadeurs

03 augustus 2015Leestijd: 3 minuten

Ambassadeurs willen, na jaren negatieve publiciteit, het geplaagde dorp Moerdijk positief in het nieuws brengen.

Moerdijk heeft zacht gezegd een imagoprobleem. Om dat op te lossen, benoemde de gemeente recent vier gezinnen tot ambassadeur. Hun taak: positieve publiciteit genereren en nieuwe inwoners aantrekken. Een concretere invulling van het ambassadeurschap is er nog niet, enthousiast zijn de gezinnen wel.

Martin (36) en Kristel (33) Vos zijn samen met hun drie kinderen een van die gezinnen. Aan de Havendijk, met zicht op het Hollands Diep, wonen zij in het hart van het dorp. Beiden zijn actieve dor­pelingen: Martin zit in de medezeggenschapsraad van de basisschool, Kristel in de ouderraad. In juni werden alle ambassadeurs voorgesteld aan dorpsgenoten en pers. In oldtimers werden zij door het dorp gereden. ‘Een toneelstukje,’ zegt Martin Vos nuchter.

Ook Kees (49) en Andrea (42) Tolenaars zijn ambassadeur. Kees werkt in de industrie en is vrijwilliger bij de brandweer, Andrea beheert vanuit de schuur dorpswinkel Het Winkelmandje. Daar kunnen de bewoners terecht voor hun dagelijkse boodschappen en een klein postagentschap.

Massale woede

Wie via de Moerdijkbruggen het Hollands Diep passeert, komt langs Moerdijk. Ingeklemd tussen de chemische indus­trie – al is dat niet te zien aan de groene lanen, de mooie diepe tuinen en het rustieke dorpse straatbeeld. Het dorp telt ruim 1.100 inwoners en is bekend van het gelijknamige havenschap aan de westkant.

De zegswijze ‘van boven (of beneden) de Moerdijk’ verwijst naar de belangrijke verbinding tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant die al eeuwenlang via Moerdijk verloopt. Sinds Shell er in 1968 olieraffinaderijen vestigde, groeide het havenschap. Het vissersdorp Moerdijk, dat draaide op de spieringvangst, een veerdienst en een zeepfabriek, veranderde ingrijpend.

Lobbyist Ed Nijpels (oud-VVD­-leider en -minister) werd in 2013 door het havenschap gevraagd te onderzoeken of het dorp wel kan blijven voortbestaan als de industrie verder groeit. Hij concludeerde van niet: de haven Moerdijk ondervindt hinder van het dorp Moerdijk. NOS Teletekst kopte diezelfde dag: ‘Dorp Moerdijk houdt op te bestaan’.

Terwijl buiten de camera­wagens aanrukten om het einde van Moerdijk in beeld te brengen, had in het dorpshuis een verhitte discussie plaats. De gemeente schrok van de massale woede  van de dorpsbewoners. Ook was er grote onrust over de waarde van de huizen. Burgemeester Jac Klijs (CDA) beloofde investeringen in de leefbaarheid.

Gunstige wind

‘Na het zuur, kwam vanaf augustus 2014 het zoet,’ vertelt Martin Vos. Toen werd de Moerdijkregeling ingesteld, die huizenbezitters garandeert dat hun huis tegen ten minste 95 procent van de getaxeerde waarde wordt opgekocht. ‘Door de Moerdijkregeling zijn veel bewoners gerustgesteld,’ zegt Andrea Tolenaars.

De ambassadeurs zijn vol lof over hun dorp – logisch, anders zouden ze geen goede ambassadeurs zijn. Kristel Vos: ‘Wij moeten niet denken aan wonen in een vinexwijk. De huizenprijzen hier zijn laag en de ligging is gunstig. Binnen twee minuten zit je op de snelweg naar Rotterdam of Breda.’ Andrea Tolenaars: ‘Moerdijk is een hechte gemeenschap, een soort tweede Volendam.’

‘Overlast van de industrie is overigens flauwekul,’ vindt Kees Tolenaars. ‘Van de brand in 2011 hebben we door de gunstige wind in Moerdijk niets gemerkt. En: het Shell-terrein ligt veel dichter tegen Klundert aan. Maar je hoort nooit iemand over het opheffen van Klundert.’

Ook Martin Vos heeft geen last van de industrie. ‘Integendeel: de skyline van Shell is ’s avonds juist prachtig.’ Geregeld wordt Moerdijk vergeleken met het dichtgetimmerde Vlaamse dorp Doel.  Onzin, volgens de ambassadeurs. Martin Vos: ‘Moerdijk is geen Doel. Het dorp is niet aan het verdwijnen.’ Andrea Tolenaars vindt de vergelijking onzinnig: ‘Er is niet één huis dichtgetimmerd. Sterker nog: er komen juist mensen bij.’

Voor een dorp dat ten dode zou zijn opgeschreven, maakt Moerdijk een heel levende indruk. Misschien moet Teletekst dat een keertje melden.

Elsevier nummer 32, 8 augustus 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.