nederland

MH17: OM onderzoekt mogelijke onderdelen BUK-raket

11 augustus 2015Leestijd: 1 minuut

Het internationale opsporingsteam (JIT) onderzoekt enkele onderdelen die mogelijk afkomstig zijn van een BUK-raketsysteem. De onderdelen zijn tijdens een eerdere bergingsmissie in Oost-Oekraïne verzameld.

Dat melden het Openbaar Ministerie (OM) en de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dinsdag gelijktijdig.

Meer informatie

Volgens de onderzoekers zijn de onderdelen van belang voor het strafrechtelijke onderzoek, omdat ze meer informatie kunnen geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van Malaysia Airlines vlucht MH17.

Het JIT heeft daarom de hulp ingeroepen van internationale experts, onder wie enkele forensische onderzoekers en wapendeskundigen. De onderzoekers houden nog wel een slag onder de arm: op dit moment kan nog niet worden geconcludeerd of er een causaal verband bestaat tussen de onderdelen en de crash van het toestel.

Twee onderzoeken

Het JIT doet onder leiding van Nederland strafrechtelijk onderzoek naar de personen die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de crash. De OVV voert onafhankelijk van het OM onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Voor de onderzoeken delen beide organisaties materiaal, zoals deze mogelijke raketdelen.

Maandag en dinsdag zijn vertegenwoordigers van betrokken landen bijeengekomen om de conceptrapporten van de OVV te bespreken. De landen hebben het recht om hun visie te geven op de bevindingen van de OVV. Naar verwachting zal in oktober het definitieve rapport worden gepubliceerd. Ook de OVV neemt de mogelijke raketdelen mee in het onderzoek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.