nederland

Krakers Maagdenhuis hoeven schade niet te vergoeden

28 augustus 2015

De activisten die dit voorjaar voor ruim zes ton aan schade hebben aangericht bij panden van de Universiteit van Amsterdam (UvA), hoeven dit niet zelf te betalen. De verzekeraar heeft het schadebedrag uitgekeerd.

Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aan de Tweede Kamer.

Gekraakt

De activisten hadden onder meer het Bungehuis en het Maagdenhuis in Amsterdam gekraakt waarbij een schade is ontstaan van 668.000 euro.

De UvA wilde dit bedrag niet uit publieke middelen halen, maar wilde ook niet ‘de constructieve sfeer waarin nu gezamenlijk wordt gewerkt aan de hervormingsagenda op het spel zetten’.

Debat

‘Bovendien zullen de kosten die gemaakt moeten worden om toch te proberen de veroorzakers van de schade te achterhalen, aanzienlijk zijn terwijl de kans op succesvol verhaal hiervan nihil wordt geacht,’ schrijft de minister.

‘Ook de vele vreedzaam aanwezigen zouden moeten worden betrokken in een dergelijk onderzoek en dat zou volgens de UvA contrair zijn aan het proces waarin de academische gemeenschap op dit moment vrij in debat is over vernieuwingen.’

Verzekeraar betaalt

De oplossing is nu gevonden bij de verzekeraar die, met aftrek van het eigen risico, het volledige bedrag heeft uitgekeerd. ‘Daarmee is de zaak voor de UvA afgerond en zal de universiteit zich nu vooral richten op de hervormingsagenda en de dialoog daarover met de academische gemeenschap,’ schrijft de minister.

Op 11 april maakte de Mobiele Eenheid (ME) een einde aan de illegale bezetting van het Maagdenhuis nadat de rechter had besloten dat het pand moest worden ontruimd.

De studenten en professionele krakers hadden het pand bezet om ‘meer democratie’ te eisen binnen hun universiteit. Volgens de UvA zijn er plafonds vernield, muren doorgebroken en is er graffiti gespoten. Voor de studenten is de kraak goed afgelopen. Niet alleen zijn ze nu in gesprek met de UvA, ook zullen ze dus niet worden gekort op hun studiefinanciering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.