nederland

Juncker: wie de populisten volgt, dreigt er zelf een te worden

05 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De landen van de Europese Unie (EU) zijn het verplicht om de migranten die Europa binnenkomen, te helpen. ‘Populistische eisen’ om hen terug te sturen, kunnen maar beter worden genegeerd.

‘Anders dan burgers hebben ministers een verplichting tot handelen. We dienden voorstellen in die ver gingen, maar nog altijd bescheiden zijn, gegeven de enorme problematiek,’ zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker tegenover persbureau AFP.

Bootjes

Regeringen moeten volgens hem de leiding nemen bij het verminderen van de last op de schouders van Italië en Griekenland. ‘Er zijn momenten in de politiek waarop je niet de populisten moet volgen, want anders word je er zelf een.’

Hij is teleurgesteld dat de 28 EU-ministers er niet in zijn geslaagd om de 40.000 vluchtelingen in Italië en Griekenland allemaal te verspreiden over de rest van de EU. Deze vluchtelingen zijn afkomstig uit voornamelijk Syrië en Eritrea, en komen veelal met bootjes vanuit Afrika naar het zuiden van Europa.

Verdeelplan

Het aantal te verdelen migranten is voorlopig blijven steken op 32.000 mensen. Voor de resterende 8.000 moet nog een oplossing worden gevonden. Dat dit tot dusver nog niet is gelukt, komt vooral door Oostenrijk en Hongarije, die weigerden zich te committeren aan het verdeelplan.

Nederland is wel gewoon akkoord gegaan, en zal, volgens staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) ‘snel’ beginnen met de opvang van de extra asielzoekers, in totaal 2.047. Mogelijk komen vanaf september de eerste vluchtelingen ons land binnen.

De EU gaat in het najaar proberen om alsnog de ‘40.000’ proberen te halen. Als dit niet op vrijwillige basis  lukt, moeten we de voorstellen van ‘Brussel’ heroverwegen, zei Juncker in het interview. Maar hij blijft ervan overtuigd dat de lidstaten zich ‘ambitieus’ zullen opstellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.